Bogstavhækling (#bogstavhækling)

Print Friendly, PDF & Email

Bogstavhækling_2

For et stykke tid siden blev jeg inspireret af alle de smukke harlekinshåndklæder, der florerer på Instagram, og jeg fik lyst til at designe mit eget håndklæde. Efter lidt brainstorming landede jeg på et håndklæde, hvor jeg “skrev” teksten KØKKEN samt lavede nogle hjerter – det hele med huller. Køkkenhåndklædet vakte heldigvis lykke, og jeg udvidede samlingen med en vaskeklud med teksten BAD, samt en karklud med teksten MAD. Og siden kastede jeg mig ud i et hæklet net, som fik påskriften MIT GARN.

Siden har jeg fået flere forespørgsler på, om jeg ikke ville lave håndklæder/klude med andre bogstaver. Forespørgslerne har ligget og boblet, og da den sidste kom for nyligt, tog jeg Excel ark og hæklenål i hånden. Nu var det på tide med lidt mere bogstavhækling.

Jeg kreerede så alle bogstaver og tal, samt et &-tegn i Excel, og satte dem ind, så de passede med størrelsen på et håndklæde. Det betyder jo ikke, at man kun kan hækle håndklæder med bogstaver, men så havde jeg ligesom det hele samlet, og så kan du plukke efter behov til tasker, klude, håndklæder, tæpper, hatte, huer, net etc. Kun din fantasi sætter grænserne.

Bogstaver og tal er til 100% fri afbenyttelse, men jeg vil blive rigtig glad, hvis du husker at bruge hashtagget #bogstavhækling, hvis du poster kreationer med “mine” bogstaver og tal på Instagram 🙂

HVAD SKAL JEG BRUGE

Bomuldsgarn (synes jeg giver det pæneste resultat – og det suger også bedst, hvis det skal bruges til håndklæder eller karklude).

Hæklenål i ønsket størrelse. Jeg synes hæklenål 3.0 eller hæklenål 3.5 giver et flot resultat.

OPSKRIFT

Eftersom opskriften på disse bogstaver kan bruges i et utal af sammenhænge, så vil det ikke give mening, at jeg sidder og skriver hvert enkelt bogstav ned i en skreven opskrift. Jeg vælger derfor i stedet at bringe opskrifter i ét stort diagram, som du selv kan plukke fra, som du vil.

Der er dog lidt overordnede huskeregler, når du bogstavhækler:

Læs før du hækler!

 • Bogstavhækling fungerer bedst i stangmasker.
 • Hvis du hækler frem og tilbage, og ikke rundt, så skal alle rækker endes med 2 lm til at vende på.
 • En lm-bue tæller også som en maske. Dvs. hvis du skal hækle 3 stm og du skal hækle hen over en lm-bue, så hækler du 1 stm i m lige før lm-buen, 1 stm i selve lm-buen og 1 stm i m lige efter lm-buen.
 • Hvert farvet felt i diagrammet indikerer et ”luftmaske-hop”. Det betyder, at du skal hækle 1 lm og springe 1 m over.

God fornøjelse med din #bogstavhækling 😉

HELE ALFABETET

Bogstavhækling_1

Der er copyright på dette design. Læs mere om Garn Grammatiks Copyright.

Måske vil du også kunne lide disse opskrifter:

Håndklæde_køkken_6Karklud med skrift og hjerte_mad_2Vaskeklud med skrift_bad_1

10 comments

 1. Kristine says:

  Dejligt med gratis opskrifter., det er helt fantastisk at du har villet ligge tid og kræfter i det. Tak for det 🙂 jeg vil prøve at lave et baby tæppe med bogstaverne. , en gang 😉

 2. Camilla says:

  Hej
  I går hæklet jeg for første gang din vaskeklud med hjertet på.
  Det var lidt vildt.

  Ved ikke om man må spørge men kunne godt ønske mig en klud med 52-53 lm også hjerter på men jeg ved ikke hvordan man regner det ud
  Kan du være behjælpelig med det???
  Tak
  Camilla

Skriv et svar