Baby cardigan med lille krave

Print Friendly, PDF & Email

Baby cardigan med lille krave_3

Denne søde og ærmeløse baby cardigan med lille krave fandt jeg på Ravelry lige HER. Jeg sendte straks en anmodning af sted til designeren, hvor jeg spurgte om lov til at oversætte – og hun sagde heldigvis ja! Hurra!

HVAD SKAL JEG KUNNE
Luftmaske (lm)
Fastmaske (fm)
Halvstangmaske (hstm)
Kædemaske (km)

HVAD SKAL JEG BRUGE
Bomuldsgarn. Jeg brugte ca. 80 gram. Du kan også bruge merinogarn for et blødere fald.
Hæklenål str. 4.5 (eller den du skal bruge for at opnå hæklefastheden)
2 små, søde knapper.

STØRRELSER
Originalopskriften angiver, at den er til str. 0-9 måneder. Jeg synes måske det er et liiiidt stort spænd, og min vurdering er nærmere, at cardiganen er str. 3-6 mdr. Men, jeg tør ikke lægge hovedet på blokken, da jeg ikke lige har en lille at måle efter på!

Update 13.01.2015: En sød følger, Ilse, gik  i krig med cardiganen for at hækle den i større størrelse. Hun endte med at hækle to forskellige størrelser, og hun har været så genial at skrive det ned undervejs. Og så sød at sende maskeantallet til mig. TAK, Ilse! Jeg har ikke testhæklet de to større størrelser – og jeg kan derfor heller ikke supportere eller svare på specifikke spørgsmål. Men jeg vil meget gerne dele med jer.

Størrelser
3-6 mdr., [6-9 mdr., 9-12 mdr.]

Cardiganen måler i str. 3-6 mdr., med min hæklefasthed:
Skulder til bundkant: 24 cm.
Ærmehul til ærmehul: 20 cm.

HÆKLEFASTHED
Opskriften angiver ikke nogen hæklefasthed.
Min hæklefasthed på opskriften: 15 hstm x 14 rækker med hstm = 10 x 10 cm.

OPSKRIFT
OBS! Alle rækker starter med 2 lm. Disse tæller ikke med som 1 hstm.

Slå 29 [32, 35] lm løst op.

Bærestykke
1. rk.:  startende i 2. m fra nålen, hækl hstm i alle m til enden af rækken (28 [31, 34] m).
2. rk.: 2 lm, 1 hstm i alle m, vend (28 [31, 34] m).
3. rk.: 2 lm, 2 hstm i alle m (56 [62, 68] m).
4.-5. rk.: 2 lm, 1 hstm i alle m, vend (56 [62, 68] m).
6. rk.: 2 lm, *2 hstm i næste m, 1 hstm i næste m*, gentag *-* til enden af rækken (84 [93, 102] m).
7.-9. rk.: 2 lm, 1 hstm i alle m, vend (84 [93, 102] m).
10. rk.: 2 lm, *2 hstm i næste m, 1 hstm i næste 2 m*, gentag *-* til enden af rækken (113 [139, 154] m).
11.-12. rk.: 2 lm, 1 hstm i alle m, vend (113 [139, 154] m).

Sådan ser dit arbejde ud efter 12. rk.:
Baby cardigan med lille krave_1

Ærmegab og krop
Du fortsætter nu med at hækle videre ud i ét, mens du hækler ærmegabene, som følger:

13. rk.: 2 lm, 15 [19, 22] hstm, spring 22 [27, 29] m over for at danne ærmegabet, 39 [47, 52] hstm, spring 22 [27, 29] m over for at danne det andet ærmegab, 15 [19, 22]. (69 [85, 96] m)

Således ser det ud, når du har hæklet ærmegabene:
Baby cardigan med lille krave_2

14. rk.: 2 lm, 1 hstm i alle m, vend (69 [85, 96] m).
15.-?? rk.: gentag rk. 14 indtil cardiganen har den ønskede længde. Afslut med at hækle en række på retsiden (det er ikke så vigtigt, om det er den ‘rigtige’ ret/vrang. Vælg du blot den side DU synes er pænest til at være din retside).

Kant hele vejen rundt (1. omgang)
På sidste række du hækler afslutter du med at hækle 2 ekstra hstm i hjørnemasken for at “dreje rundt om hjørnet”. Hækl herefter 1 fm i alle m hele vejen rundt langs cardiganen, dvs. op langs højre forside, rundt i halsåbningen, ned langs venstre forside og hen langs bundkanten. Hækl 3 fm i alle skarpe hjørner, for at komme pænt rundt langs hjørnet. Afslut med 1 km i første m.

Halskant
Tæl dig frem, så du identificerer de oprindelige 28 [31, 34] m i halsåbningen. Fæstn garnet med 1 km i den første m og startende i samme m, hækl nu 2 hstm i alle 28 [31, 34] m, så du ender med 56 [62, 68] hstm rundt langs halsåbningen. Bryd ikke garnet!

Kant hele vejen rundt (2. omgang) og knapløkker.
Før du hækler videre, skal du beslutte hvor dine to knapper skal sidde. Vær opmærksom på, at du ikke få sat knapperne alt for højt oppe i halsen, for så bliver halsåbningen for lille!

Hækl nu videre med 1 fm i alle m rundt én gang mere. Men, når du når til den modsatte side af hvor dine knapper skal sidde, skal du nu hækle knapløkker. Dette gøres ved at hækle et antal lm (afhængig af hvor store dine knapper er) og afslutte løkken med at hækle 1 fm i samme m. Fortsæt med fm og gentag med den anden løkke. Herefter fortsætter du med fm indtil du er hele vejen rundt. Afslut med 1 km i første m.

Sy knapperne på. Klip garnet og hæft ender.

God fornøjelse! 🙂

Baby cardigan med lille krave_4Baby cardigan med lille krave_5Baby cardigan med lille krave_6

Der er copyright på dette design. Læs mere om Garn Grammatiks Copyright.

Siden indeholder affiliatelinks. Læs mere om Garn Grammatiks Reklamepolitik.

Måske vil du også kunne lide disse opskrifter:
Babykjole med hulmønster_10Hættetrøje med lomme_8Baret_9

58 comments

 1. Inge Lyngsø says:

  Hej. Jeg har prøvet opskriften på babycardigan som du lige har lagt på i dag.
  Jeg kan dog ikke forstå at jeg skal have 113 masker på 14. Række når jeg hækler kroppen, jeg har kun 69, som er de 15 + 39 + 15, hvad har jeg gjort forkert

  • Louise says:

   Hej Inge

   Det er svært for mig at sige, hvad du har gjort forkert. Men umiddelbart har du ikke fået lavet alle udtagninger. Jeg vil anbefale dig at trævle op og starte forfra og så tælle masker efter hver række, så de passer med de angivne antal efter hver række.

   Kh. Louise

    • Louise says:

     TAK for det Marie Louise – kan da se, at jeg har lavet en kopieringsfejl. Det er rigtigt, at der skal være 69 masker efter indtagning til ærmerne. Det er straks rettet.

     Kh. Louise

  • Louise says:

   Hej igen Inge

   Som du kan se nedenfor, så var der en med mere vakse øjne, end jeg havde, da jeg fik svaret dig. Jeg er nemlig kommet til at kopiere en linje ind UDEN at få rettet maskeantallet. Så det er ganske rigtigt 69 masker du skal have. Det er jeg virkelig ked af – håber ikke det har givet dig alt for meget bøvl!

   Kh. Louise

 2. Kirsten says:

  Jeg har altså også kun de 69 masker efter ærmerne.
  Man springer jo over de 2 x 22, ikke? Man skal ikke lave luftmasker?

  • Louise says:

   Det er helt rigtigt, Kirsten! Marie Louise har lige gjort mig opmærksom på det. Jeg havde simpelthen bare fået kopieret en tidligere rækkes tekst, og havde ikke fået tilrettet maskeantal. Det er rettet nu!

   Kh. Louise

 3. Marie Louise says:

  Hej igen.
  Sjovt, jeg havde også rost den super sød opskrift
  Også jeg vist kommet til at sende den to gang. Hov.!
  Ja vi er jo kun mennesker og ind imellem går det stærkt, kender det alt for godt. Men jeg hjælper hvor jeg kan
  Rigtig god aften.
  Venligst Marie Louise

 4. Rikke says:

  Hej Louise

  Jeg læste under én af de andre opskrifter, at duganger en opskrift med fx 1.5 eller 2, når du skal lave noget større. Jeg vil gerne prøve at gøre denne større ved i første omgang at gange med 1.5 – men er det alt du ganger?

  Man skal fx starte med at slå 29 masker op. Hvis jeg ganger det med 1.5, så bliver det 44 masker.

  I 13. række står der så at man skal lave 2 lf, 15 hstm og springe 22 m over, etc. Vil du også gange 2 lf med 1.5 såmt 15 hstm med 1.5 og 22 m med 1.5? Håber du forstår hvad jeg mener…

  Vh Rkkke (prinsessepigernes_mor på IG)

  • Louise says:

   Hej Rikke

   Ja, forstår godt, at du stiller spørgsmålet, for det er ikke altid helt enkelt at opskalere…

   Jeg har skrevet meget mere om det under “Kontakt >> Spørgsmål og Svar”. Men helt overordnet, så kan du ikke “bare” gange alt op med 1,5, for det kan give nogle skævheder, afhængig af opskriften.

   Nu er du jo selv garvet hækler, så mit bedste råd vil nok være at starte med at gange op med 1,5, og så tage den på logikken ift. de proportioner du får undervejs.

   Jeg håber, at det lykkes!

   Kh. Louise

 5. Anne Vinderslev says:

  Hej Louise
  Jeg har 126 masker efter række 10 og ikke 113 dom der står i opskriften. Når jeg regner på det får jeg det til at der skal være 126 masker (42+(42×2)=126). Er der en fejl i opskriften?
  Vh Anne

  • Louise says:

   Hej Anne

   Det forstår jeg ikke helt. Når jeg regner på det, passer det med opskriften? Har du mon talt de 2 vende-lm med som masker? Hvis ikke, vil du så forklare, hvordan du er kommet frem til de 126, så vi er sikre på, at der ikke er fejl 🙂

   Kh. Louise

   • Anne Vinderslev says:

    Der er 84 masker efter række 9. Så skal der laves skiftevis 2 og så 1 i hver maske rækken hen. Det er 42 masker x 2 + 42 masker x 1. Det får jeg til 126 masker

 6. Ilse says:

  Hej Louise
  Jeg har med, det famøse måleskema i hånden, leget lidt med nogle størrelser på denne lækre sag. Da jeg skal lave en 6-9 mdr. Kom i første omgang til at hækle for stort, men der passede målene på en str 1 år. (I følge måleskema, har målt brystmålet = fra ærmegab til ærmegab x2) Har nu hæklet noget midt imellem din og mit første forsøg, så har altså masketallet på en 6-9 mdr udgave og på en 12 mdr udgave, hvis du er interesseret. Så skal du bare sige til.

 7. Mia says:

  Hej Louise
  Jeg kan ikke rigtig finde ud ad hvad jeg har gjort galt. Har talt masker efter 10. række, og hvor er burde være 139 masker er der i stedet 124!

  • Louise says:

   Hej MIa

   Der stiller du mig jo på en umulig opgave. Jeg kan jo ikke gætte, hvad der er gået galt 😉

   Men, jeg kan anbefale, at du trævler op til en række, hvor du har det rigtige maskeantal og så hækler videre derfra, og tæller på hver omgang.

   Kh. Louise

   • Anne Mette Holmegaard Madsen says:

    Jeg har samme problem som Mia. Jeg er også i gang med at hækle i str 6-9 måneder, og efter 10. række burde der ifølge opskriften være 139 m, men der er kun 124 m.
    Hvis man følger opskriften, så bliver der også kun 124 m, da man ved hver tredje m hækler to hstm. Dvs man får 93 m + (39/3=31) m. Og 93+31 giver jo 124. Så hvad skal man gøre? 🙂

    • Anne Mette Holmegaard Madsen says:

     Jeg tror, at man ved str 6-9 mdr skal lave række 10 som man laver række 6. Så får man nemlig 139 m, og ikke 124 m 🙂

 8. Simone says:

  Hej Louise,

  Jeg har nu hæklet denne lækre sag i den store størrelse og i række 10 hvor man går fra 102 masker til 154 masker, der kan jeg kun få den til at passe hvis den hedder *2 hstm i næste maske og 1 hstm i næste m* og altså ikke 2 i samme maske og derefter 2 enkelte. Tror det gælder for begger størrelser i [ ].

  Mvh Simone

  • Louise says:

   Hej Simone

   Tusind tak for dit input! Jeg har ikke lige mulighed for at testhækle de to store størrelser, men jeg er glad for, at du skriver, så andre kan få glæde af din kommentar.

   Kh. Louise

   • Laura Gry says:

    Hej Louise.

    Nu har jeg så også hæklet denne i den store model og kunne heller ikke få den oprindelige formel i række 10 til at passe med maskeantal. Men med Simones råd var det perfekt. Jeg siger det bare fordi, jeg tænker at nu har der i hvert fald været to testhæklere, så kan du jo overveje hvornår du vil ændre det i opskriften. Men samtidig vil jeg også bare sige tak for en super fin opskrift (igen)!!!

    Kh, Laura

    • Louise says:

     Hej Laura

     Tusind tak fordi du skriver. Det er dels rart, at du kunne bruge Simones råd (så endnu en gang tak til Simone). Og dels rart at du lige melder ind, så jeg ved, at der er belæg for en ændring af opskriften.

     Så skal jeg bare lige finde tiden til at gennemgå det hele igen selv 😉

     Kh. Louise

 9. Anna says:

  Hejsa 🙂

  Jeg er nu nået til række 13 og skal til at lave ærmegab.. Hvad gør jeg med snoren når jeg skal springe de 22 masker over til ærmegabet?? Bryder jeg den eller skal den bare hænge – eller??
  Glæder mig til dit svar så jeg kan komme videre med projektet 🙂 er nået langt efter en kedelig eftermiddag/aften med håndbold i TV 🙂
  Hilsen Anna

  • Louise says:

   Hejsa

   Du skal bruge snoren til at hækle videre med. Så du hækler ærmegabet sammen, men danner det ved at springe m. over.

   Kh. Louise

 10. Anna says:

  Tak for svar – når du nu skriver det giver det jo meget mere mening – kort sagt logik for perlehøns i virkeligheden…
  Så hækler jeg videre – 🙂
  /Anna

 11. Anna says:

  Hej Louise

  Det her er jo ved at udvikle sig til en ren hotline 🙂 jeg er dig meget taknemmelig..
  Jeg skal til at hækle kant hele vejen rundt og har lavet de 2 hstm i hjørnet, så jeg har drejet om hjørnet om man så må sige. Nu skriver du at jeg skal hækle fastmasker i alle masker…. Bom – problemet er så, at jeg har svært ved at definere hvad en maske er op langs kanten mod halsen – har du et fif?
  Vedhæfter et par billeder, jeg har hæklet cardiganen i drops Muskat og glæder mig vildt til at komme videre – feberen raser stadig…
  /Anna

  • Louise says:

   Hej Anna

   Uha, hotlines er tidskrævende, når man driver en blog på fritidsbasis, og du ikke er den eneste, der skriver. Så lad os ikke tage den dertil. Jeg vil derfor meget gerne hjælpe med spørgsmål til den specifikke opskrift, men jeg har desværre ikke mulighed for at agere 1-til-1 hæklehjælper.

   Jeg kan ikke lige umiddelbart se ud fra dit billede hvad der driller. Men prøv evt. at melde dig ind i én af facebook grupperne “Hækle, hækle, hækle og andre hæklerier” eller “Hæklepinden”. Der er folk altid vildt søde til at hjælpe, og så går det lidt stærkere med supporten 😉

   Kh. Louise

 12. Anna says:

  Tak for svar – det er helt forståeligt 🙂 keep up the good work med bloggen, så skal jeg lade være at stjæle mere af din tid…

  Jeg finder en af de omtalte sider.

  /Anna

 13. Anna says:

  Første projekt er nået i land…. Det lykkes med god hjælp fra en rutineret bekendt, som åbenbart er medlem af anonyme hæklere 🙂
  Nu skal jeg have udset mig næste projekt – der er alt for meget fint at vælge mellem….
  /Anna

 14. rebecca says:

  Hejsa 🙂
  Først vil jeg sige 1000 tak for en rigtig god side!! Den er virkelig god til en nybegynder som mig 😉

  Jeg er nu gået i gang med denne fine cardigan til min kommende datter, men er gået i stå ved række 10. Har 84 m fra række 9, men kan på ingen måde få det til at passe med at jeg skal ende med 113 m? Ender hver gang med 112 m.. og i følge mit regnestykke passer det også med at der skal blive 112 m. 1 ekstra m i hver 3. hstm = 28. 84 + 28 = 112.. men det kan godt være jeg er helt forkert på den? Forstår bare ikke hvordan der skal blive 113 m i alt til sidst :-/

  • Annette Fahnøe says:

   Jeg ved godt det her er et gammelt indløg, men jeg har præcis samme problem som dig. Jeg trævler op og op og tæller og tæller og går som du fra 84 masker til 112 på 10. række. Hvordan løste du problemet? Tænker at lave en ekstra udtagning sidst i række 9… Venlig hilsen Annette

 15. maria says:

  Hej Louise.
  Super lækker side!
  Jeg er lige ved at være færdig med den fine cardigan.
  MEN.. Jeg har hæklet den første kant hele vejen rundt, og skal altså igang med halskanten.. Så er det bare lige, jeg undrer mig over, hvordan jeg gør dette uden at bryde snoren?
  Bliver man ikke nødt til det?
  Jeg er ikke en særlig erfaren hækler, hvilket muligvis er grunden til, at jeg ikke lige kan dreje den 😉

  /Maria

 16. Gitte says:

  Hej Louise

  Hvad er din erfaring med at udskifte bomuldsgarn i denne type opskrift med uldgarn? Jeg er ikke en erfaren hækler, men vil prøve at kaste mig ud i denne opskrift alligevel 🙂 Og lige nu vil det være oplagt med uld. Men ved ikke, om man bare kan følge samme opskrift med uld? Eller om hæklefastheden vil være for forskellig?
  Bedste hilsner
  Gitte

 17. Mette says:

  Hej.
  Jeg er også ved at hækle denne skønne cardigan i den største str og efter at have trævlet forgæves op 3 gange omkring række 10 er jeg kommet frem til at de to der har skrevet længere oppe i tråden omkring det har ret.
  Man kommer ikke op på 152 masker ved at tage ud i hver 3. Men skal gøre det i hver anden så passer maskerne:)
  Mvh Mette

 18. Annette says:

  Hvordan kan man bruge forskelligt garn med forskelligt løbelængde til denne cardigan ? Så vil størrelserne vel blive forskellige og man skal vel ændre nål str ???
  Tak. Hilsen Annette

 19. Jette says:

  Hej.

  Tusind tak for en super opskrift 🙂
  Jeg vil lige høre dig om opskriften senere hen er blevet lavet i større størrelse, feks 18-24 mdr?:)

  Hilsen Jette

 20. Annette Fahnøe says:

  Til jer, der hækler efter denne opskrift: Jeg har opdaget at der har sneget sig fejl ind i både den lille størrelse (3-6 mdr.) og i den største (9-12 mdr.)
  A. Den lille størrelse (3-6 mdr.): Husk en EKSTRA udtagning på den mindste størrelse i række 10 (jeg gjorde det til sidst på rækken), ellers ender man på 112 og ikke 113 masker!
  B: I den største størrelse (9-12 mdr.) står der, at man har 102 masker i række 9, hvilket er korrekt – men det er IKKE korrekt, at man har 154 masker i slutningen af række 10. Da man kun har taget ud i hver 3. maske i række 10 lander man derimod på 136 masker i alt. Jeg føler mig overbevist om, at testhækleren er kommet til at tage ud i hver anden maske på række 10 i stedet for i hver 3.
  Jeg har valgt at køre videre med 136 masker, ellers bliver cardiganen for vid og får forkerte dimensioner. Men det hele bliver lidt mystisk, idet den midterste størrelse (som jeg endnu ikke har prøvehæklet) så får 3 masker FLERE end den største størrelse. Så i den er der muligvis også et problem.

 21. Annette Fahnøe says:

  Vil du slette min forrige kommentar? Jeg har prøvet den store størrelse og kan ikke få den til at passe – i hvert fald ikke, hvis der kun skal tages masker ud i hver anden maske på række 10. Den bliver for lille. Måske passer det alligevel med de 154 masker, men så skal der tilføjes, at der skal tages ud i hver 2. maske i række 10 og ikke hver 3. Jeg orker bare ikke lige gennemprøve det 🙂 Vh Annette

 22. Kirsten says:

  Hej
  Forstår ikke – du ikke får rettet din opskrift.
  fra omgang 10, det er for dårligt, da mange nyhækler jo ikke kan gætte.
  mvh
  Kirsten

 23. Lis Mann says:

  Hej. Jeg kunne godt tænke mig at vide sådan ca hvor lang den skal være, da jeg er en ældre dame, som ikke lige ved hvor lang sådan en lille trøje sal være. Den er til mit kommende oldebarn, og jeg synes, at den er rigtig sød. Vh Lis Mann

Skriv et svar