Baby cardigan i stangmasker

Print Friendly, PDF & Email

Baby cardigan_11

Denne lille, søde cardigan er så hurtig og nem at hækle, at du snildt kan proppe den som ekstra gave i alle dine hæklede barselsgaver. Når den så alligevel er røget i kategorien mellemsvære opskrifter, så er det fordi, at der er lidt fiks-faks med indtagninger og sammensyninger. Men, en helt nyudsprunget hækler vil altså godt kunne hækle denne her med lidt god tålmodighed og vilje!

Opskriften er designet af Beth Koskie og er tilgængelig via siden Bundles of Love, som var rigtig søde til at godkende oversættelsen. Originalopskriften finder du lige HER.

HVAD SKAL JEG BRUGE
Hæklenål str. 5,0 eller hæklenål str. 5,5.
Ca. 50-70 gram bomuldsgarn.
En sød knap.

HVAD SKAL JEG KUNNE
Luftmaske (lm)
Stangmaske (stm)
Fastmaske (fm)

STØRRELSE
Den oprindelige opskrift siger nål 5,0 til str. nyfødt og str. 5,5 til str. 0-3 mdr.

OPSKRIFT
Start opskriften med at slå 37 lm løst op. Disse masker vil siden udgøre halsen i cardiganen.

1. omg.: 1 stm i 3. m fra nålen og herefter 4 stm, (1 stm, 1 lm, 1 stm) i næste m, 4 stm (til ærmet), (1 stm, 1 lm, 1 stm) i næste m, 12 stm, (1 stm, 1 lm, 1 stm) i næste m, 4 stm (til næste ærme), (1 stm, 1 lm, 1 stm) i næste m, 6 stm i de sidste 6 m, 3 lm til at vende på. Disse 3 lm kommer til at udgøre 1. stm i næste omg.

2. omg.: *stm i alle m (på nær dine 3 lm) frem til første lm mellemrum fra sidste omgang, (1 stm, 1 lm, 1 stm) i lm mellemrum*, gentag *-* hele vejen over, stm i alle resterende m, 3 lm, vend.

3.-6. omg.: gentag 2. omg.

Dit arbejde vil se således ud efter 6. omgang:

Baby cardigan_1

7. omg.: 11 stm, 1 stm i lm mellemrum, *1 lm, spring alle m over indtil næste lm mellemrum, hvori du laver 1 stm*, 24 stm, 1 stm i næste lm mellemrum, gentag *-* 1 gang mere, 12 stm, 3 lm, vend

Sådan ser det ud, når du springer fra 1 lm mellemrum til det næste og derved laver ærmehullet:

Baby cardigan_2

8. omg.: stm i alle m og lm mellemrum hele vejen over, 3 lm, vend.

Dit arbejde vil se således ud efter 8. omgang:

Baby cardigan_3

9.-18. omg.: stm i alle masker hele vejen over, 3 lm, vend

Ved enden af 18. omg., skal du ikke lave 3 lm, men lav i stedet 1 lm, og drej herefter rundt og hækl fm hele vejen rundt langs cardiganen, mens du laver 3 fm i alle hjørner. Klip garnet og hæft ender.

OBS! Hvis du hellere vil have en anden farve rundt langs kanten på din cardigan, kan du naturligvis også vælge at skifte garnfarve på dette tidspunkt.

Hæft ender og sy knappen på, så den passer ud for en mellemrum den kan knappes i. Eller, fortsæt med opskriften nedenfor og hækl ærmer på!

Din cardigan vil nu se således ud, og du kan vælge om du vil stoppe her og lade den være ærmeløs, eller om du vil fortsætte og gøre den langærmet…

Baby cardigan_4 Baby cardigan_6 Baby cardigan_5

Med ærmer

1. omg.: Sæt garnet til i 1 lm mellemrum ved underarmen, 2 lm, stm hele vejen rundt, afslut med 1 km i den øverste af de 2 lm, vend.

2.-8. omg.: 2 lm, stm hele vejen rundt, afslut med 1 km i den øverste af de 2 lm, vend.

9.-10. omg.: 2 lm, *4 stm, 2 stm sm* hele vejen rundt, afslut med 1 km i den øverste af de 2 lm, vend.

11. omg.: 2 lm, 1 stm i alle m hele vejen rundt, vend.

12. omg.: 1 lm, 1 fm hele vejen rundt, klip garnet.

OBS! Hvis du synes at ærmegabet er lidt for bredt, eller at ærmet er lidt for kort eller langt, så kan du naturligvis fortsætte efter 8. eller 10. række med enten flere indtagninger, eller flere omgange med stm – eller undlade dem.

Lav det andet ærme magen til. Hæft ender og sy knappen på, så den passer ud for en mellemrum i maskerne, som den kan knappes i.

Baby cardigan_8 Baby cardigan_9

Måske vil du også kunne lide disse opskrifter:

Baby hættetrøje med knapper_9Babykjole_5

57 comments

 1. Pernille says:

  Hejsa
  Den er bare så super fin og enkel den her cardigan. Er nybegynder i det her hækle univers… Og vælgerne prøve at lave den til min datter i str. 9 måneder… Kan man lave den større? Og evt. hvordan?

  Mvh Pernille

  • Louise says:

   Hej Pernille

   Velkommen i hækleuniverset – her er rart at være 😀

   Og ja, jeg er også selv helt vild med cardiganen. Den er i forvejen meget lille i det, så den skal nok skaleres en del op. Måske du kan starte med at gange alle mål/maskeantal med 1,5 og så se hvor stor den bliver – og hvis ikke den bliver stor nok, så gange med 2 i stedet, osv. Det virkede for mig med en kjole jeg hæklede 🙂

   Kh. Louise

 2. Benedikte says:

  Den er bare så sød din cardigan 🙂 Ville ønske den fandtes i str. 6 måneder, da jeg rigtig gerne vil lave den til min datter 🙂 Har du mulighed for at hjælpe mig med det??

  • Louise says:

   Hej Benedikte

   Tusind tak! 🙂 Hvis den skal gøres større ville jeg umiddelbart prøve at opskalere den proportionelt. Det er selvfølgelig altid nemmere, hvis der fra starten er flere størrelser, som man kan tage udgangspunkt i. Men du kunne jo prøve at starte med at slå fx 50-55 m op og så starte med at hækle efter samme principper og så måle efter, om den passer undervejs…

   Håber du får det til at lykkes!

   Kh. Louise

 3. Simone says:

  Er vild med dette mønster, tror jeg kommer til at lave et par stykker af denne ☺️. Er dog kommet i tvivl om mine ærmer er store nok, hvor mange masker har du rundt i ærmet? Mvh Simone

  • Louise says:

   Hej Simone

   Uha, det kan jeg sørme ikke huske. Men så det passer med det maskeantal der var i ærmegabet. Du skal dog være opmærksom på, at denne cardigan i forvejen er lidt lille i størrelsen, så hvis du er i tvivl må du hellere tilføje lidt ekstra masker!

   Kh. Louise 🙂

 4. Dea says:

  Hejsa 🙂
  Super sød og nem opskrift. Jeg er dog i tvivl om hvilket garn der skal bruges. Kan se du foreslår Paris, det er rimelig tykt, og ikke den størrelse der er på billederne? Hækler du der med dobbelt garn? Jeg syntes tit det tykke bomuldsgarn er lidt bumlet i det, men har du nogle tips og tricks? 🙂
  Kh Dea Olsson

  • Louise says:

   Hej Dea

   Ja, Paris er lidt tykt. Men det er det jeg synes kommer tættest på det bedste bud. Jeg hækler selv i Havblik fra Tante Grøn, men ved at der er mange, der synes det er for dyrt. Jeg har hæklet i enkelt garn. Det er dog også lidt kraftigere i kvaliteten… I sidste ende er det jo bare et forslag, så hvis du har noget andet garn, som du elsker at hækle i, så gør endelig det!

   Kh. Louise 🙂

 5. Dea says:

  Tak for råd Louise! Jeg har netop selv lige tænkt på Havblik, da jeg syntes det er super lækker garn i god kvalitet. Og så er det nemlig lige lidt tykkere, uden det er for meget 🙂 Vil også prøve med Engleuld fra Tusindfryd. Så nu er det bare i gang 🙂

  Kh Dea

 6. Wencke says:

  Hej, super sød og nemt opskrift. Jeg har lavet en farverig sag til lillepigen, som kommer til april. Tak for opskriften

 7. Julie says:

  Hej Louise…. Sidder lige og udskriver den her fine cardigan.. Den printervenlige version er Not so friendly 😉 eller det er den.. Men billederne kolonorme, så opskriften kommer til at fylde 19 sider 😉 har du “opdaget” det selv?
  Tak for endnu en fantastisk opskrift BTW

  Masser af weekendkærlighed herfra kreamor_til3 aka Julie Holmgaard

  • Louise says:

   Hej Julie

   Tak for input. Det havde jeg ikke opdaget. Det er nok fordi billederne er lagt ind i fuld opløsning, for selve printfunktionen er en standard plugin.

   Kh. Louise

 8. Emma says:

  Altså, jeg er egentlig habil hækler – men det er mit første stykke tøj..
  For mig går det galt allerede i første omgang?
  Jeg skal slå 37 lm op, men 1 omgang består jo kun af 33 masker? Så når der står “i de sidste 6 masker” er det jo slet ikke mine sidste 6 masker. Der har jeg stadig 4 masker tilbage af mine luftmasker………

  • Louise says:

   Hej Emma

   Har du prøvet at hækle første række – eller har du bare læst opskriften?

   Jeg er usikker på hvor du får den med de 33 masker fra, men har selv hæklet den tre gange nu, og har aldrig haft noget problem.

   Så hvis ikke du har gjort det, så prøv at hækle første række…

 9. Stine says:

  super let opskrift og lige til at gå til, tak 🙂
  Jeg havde dog lidt problemer med at få kanten til at se pæn ud, hver gang jeg skulle vende. Syntes ikke det fungerede med 3 luftmasker, det blev ikke så pænt. Men har imellemtiden fundet dette link, som jeg tror jeg vil prøve næste gang jeg skal lave den

  https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=3LxYpo-tyi8

  Men igen, tak for super opskrift 🙂

 10. Ditte storm says:

  Hej Louise

  Du skriver du har hæklet cardiganen i garntypen havblik. Hvilken str hæklenål har du brugt og hvad str svare den færdige cardigan til?

  Mvh Ditte

 11. Mette Dahl Johansen says:

  Den er så fantastisk sød denne cardigan. Mon nogen har forsøgt sig med at lave den i str. 92? Jeg er ikke god til at regne ud hvordan jeg får den doblet op 🙂
  Mange forårshilsner fra Mette

 12. Kristine says:

  Hej Louise, tusind tak for nem, hurtig og dejlig opskrift! Bliver helt skruk af at hækle så fint baby tøj 🙂 disse to har jeg lavet her i weekenden.

  Mvh Kristine

 13. Ditte says:

  Du har en virkelig god blog:0) og hvor har du lavet mange ting jeg skal i gang med! Jeg kan dog ikke finde ud af at gange denne opskrift op, så min datter på 6 mdr kan passe den. Er der nogen der har gjort det, som evt, vil dele det? For den er virkelig fin og dejligt overskuelig (hvis altså man kan finde ud af selv at gange op i maskeantal)
  På forhånd tak for hjælpen, og tak for en god blog.
  Mvh Ditte

 14. Jette says:

  Så fine ting på din side…faldt pladask for denne supernemme cardigan og vupti fik jeg lige lavet en barselsgave til min veninde :o)

 15. Anita says:

  Hej.
  Jeg kunne rigtig godt tænke mig at hækle denne fine opskrift!
  Men, jeg skal bruge den i en str 86. Kan jeg gange opskriften op, og i så fald hvor meget?

  Håber det kan lade sig gøre 🙂

  Kh Anita

 16. Manja says:

  Jeg fik lavet disse to variationer til vores lille dreng eller pige som vi snart får at se <3
  Tak for en nem og fin opskrift. Jeg formoder at du har mange kommentarer der venter når du engang vender tilbage fra barsel. I mellemtiden har jeg en masse gode opskrifter til gode, som jeg kan afprøve! – hurraaa!

 17. Charlotte says:

  Hej Louise. Syntes det er en super fin cardigan, men tænkte på, tror du den kan laves mindre så den passer til en sebra hæklet dukke?☺️
  Kh Charlotte

 18. Cecilie Kunz says:

  Har hæklet en enkelt ting før!! Men på en opskrift ikke skrevet helt som denne.

  Kan jeg få en forklaring af paranteserne fx 4stm
  (1stm, 1 fm, 1 stm)
  – hvad betyder det helt præcist?

 19. Cecilie Kunz says:

  Sikke en fin cardigan.
  Jeg har brug for lidt hjælp til at forstå opskriften! 😉
  Fx (taget fra 1. omg.)
  4 stm, (1 stm, 1 lm, 1 stm) i næste m, 4 stm (til ærmet), (1 stm, 1 lm, 1 stm) i næste m,

  Hvad betyder parantesen og når der står i næste m, betyder det så, at der skal være 4stm i den samme maske?
  ( og dermed 12 senere i 1. omg.?)

  På forhånd tak for hjælpen.

 20. Manja says:

  Hej.
  Jeg tillader mig at hjælpe med forvirringen. Alt det der står i parantesen skal laves i næste maske. Så der skal laves 1 stangmaske + 1 luftmaske + 1 stangmaske i luftmaske nr. 5.
  Der skal ikke laves 4 stangmasker i samme maske, men blot 4 efter hinanden, det danner en lille vinkel hvor ærmet går ud fra.
  Håber det hjalp en lille smule :0)

 21. Pernille says:

  Hej,

  Tak for en fantastisk let og virkelig fin opskrift!

  Jeg har taget udfordringen op og prøvet at opskalere opskriften.
  Jeg har hæklet med dobbelt garn fra Søstrene Grenes med en nål 5,0.
  Hvis opskriften ganges med 1,35 får man en lidt bred str 62, og hvis den ganges med 1,5 får man ca det som svarer til en str 74 🙂
  Håber nogen er friske på at prøve dem af 🙂

  • Marlene Madsen says:

   Hej Pernille – har du evt skrevet opskriften ned hvor du ganger den med 1,5 ? Og hvilken str hæklenål brugte du til den ? Hilsen Marlene

  • Christina says:

   Hej Pernille. Jeg forsøger at lave den dobbelt så stor. Men er kommet i tvivl om, om man også skal gange opskriftens omgange når man gør det? er i gang med det første stykke (omgang 3-6) skal jeg så lave 12 omgange før jeg går videre til omgang 7? Hvad har du gjort? og hvordan bliver ærme omkredsen? er bange for at min bliver lidt for smal 🙂

  • Julie says:

   Jeg vil prøve det du siger og forhåbentlig få en str 74. Er det alle masketal man skal gange op? Altså også de 3 man laver hjørnet med?

   Vh en helt nye hækler

 22. line says:

  Hejsa tak for en rigtig dejlig opskrift og jeg har nu lavet selve trøje delen men er kommet til ærmerne. De volder mig lidt problemer :/ kan ikke få antallet af masker til at passe når der begynder at komme indtagninger ?? Hvor mange masker har du rundt i ærmet inden du begynder omgang 9. :/ vil super gerne va ærmer på ellers ser den halvfærdig ud 🙁 men de driller sådan. Øv øv

 23. Line says:

  Er helt vildt med opskriften – det er kun fantasien der sætter grænser for, hvor mange forskellige farvekombinationer man kan hækle med.
  Dette er mit første forsøg med opskriften, og det tog ikke mere end et par timer. Jeg takker for opskriften! 🙂

 24. Maria Søndergaard says:

  Hej
  Wow, en sød trøje – har overvejet om jeg snart skal til at i gang med den. Jeg tænkte på hvor tykt garnet skal være – tænker bare hvis det skal passe til en hæklenål i str. 5,5 bliver det så ikke meget voldsomt??

 25. Turi Schäffer says:

  Det er en mega sød cardigan!

  Jeg er dog lidt i tvivl om hvad følgende betyder: 3 lm til at vende på. Disse 3 lm kommer til at udgøre 1. stm i næste omg.

  Skal jeg lave en stangmaske i en af løsmaskerne i næste omgang eller…?

 26. Miriam burghardt says:

  Hej 🙂

  Er helt pjattet med din side. Du er fantastisk til at gøre det at læse en hækleopskrift meget enkelt.

  Jeg vil gerne lave den større, men har læst at det ikke er noget som du gør dig det større i. Men ville høre hvor mange cm i hæklefasthed?

  Håber du vil svare mig 🙂

  Mvh Miriam

 27. Cathrine says:

  Nogle der mon har været ude for samme problem? Jeg har hæklet på nål 6, da jeg ikke havde 5,5 og tænkte at det ville gå og at den ihvertfald kun ville blive større. Er nu endt op med noget der ligner en cardigan til en dukke eller et barn født meget for tidligt. Alle antal masker har passet hele tiden. Jeg er stoppet efter 8. omgang da jeg ikke gider fortsætte. Den hvide body i baggrunden er blot til størrelsessammenligning og er en str 50!

  • Katinka Puls says:

   Ja, jeg synes også den bliver meget lille. Jeg har tænkt mig at forsøge med 8/8 garn, og se om det passer bedre i størrelsen 🙂

Skriv et svar