Babytæppe med lige muslingemønster

Print Friendly, PDF & Email

Babytæppe med lige muslingemønster_1

Jeg har længe gået og luret på forskellige babytæpper for at samle inspiration, fordi jeg gerne ville hækle ét. Men nøj altså, hvor er der bare mange fine derude. Mit ønske til netop dette tæppe var, at det skulle være et unisex-tæppe, og at det skulle være helt enkelt. Ikke for mange farver og fiks-faks – bare smukt, klassisk og enkelt. Så jeg kastede mig ud i en brainstorming og lidt eget design, som jeg fulgte op med et par forskellige hækleprøver. Og da jeg hæklede prøven på dette, var jeg ikke i tvivl. Sådan skulle mit babytæppe se ud!!

Det er lavet, så det både kan bruges til små babypiger – og drenge. Du skal bare hækle pyntesnoren i den babyfarve du synes. Snoren kan desuden udskiftes løbende, hvis du bliver træt af farven.

Opskriften har jeg klassificeret som mellemsvær. Dvs., hvis du er helt nybegynder, vil jeg nok hellere anbefale dig at starte med at hækle et babytæppe i granny stripes. Men, hvis du har én, der kan hjælpe dig lidt undervejs, og du samtidig har en god portion stædighed og tålmodighed, så er det selvfølgelig ikke umuligt at kaste dig ud i dette tæppe. Brug blot guides under “Hvad skal jeg kunne” flittigt, og hækl evt. et par prøver til en start.

HVAD SKAL JEG KUNNE
Luftmaske (lm)
Fastmaske (fm)
Stangmaske (stm)
Kædemaske (km)

Til kanten desuden
Halvstangmaske (hstm)

HVAD SKAL JEG BRUGE
Hæklenål str. 4.5 – fx Clover Amour hæklenål str. 4.5 eller køb hele sættet (du bliver glad for det).

Merino uldgarn i en, eller gerne to forskellige farver. Jeg brugte 460 gram af den hvide og en snas bomuldsgarn i gammelrosa til pyntesnoren. Du kan dog også vælge at hækle i helt almindeligt bomuldsgarn. Det vil give et lidt tungere, men også meget dejligt tæppe.

STØRRELSER
Størrelsen på babytæpper er meget varierende, og du kan helt selv bestemme, hvad der passer dig. Du kan fx lade det komme an på, om tæppet skal bruges til barnevognen, som “puttetæppe”, eller til at ligge på på gulvet.

Mit tæppe blev:
Uden kant: 70 x 90 cm.
Med kant: 75 x 95 cm.

HÆKLEFASTHED
Hæklefastheden er egentlig underordnet i dette tilfælde, for tæppet bliver evt. bare en smule større eller mindre, afhængig af din hæklefasthed. Jeg vil til gengæld tilråde, at du i stedet måler efter, når du slår masker op, så du rammer den størrelse du vil have, på den måde.

OPSKRIFT

Selve tæppet
Slå 138 lm op + 4 lm + 3 lm til at vende på (145 lm masker i alt). Du kan også slå færre eller flere masker op, så det passer med din tæppestørrelse. Sørg dog altid for, at antallet af masker kan divideres med tallet 6 og læg hertil 7 masker (4 m til tæppets start på første række og 3 masker til at vende på). Fx 120 masker (kan divideres med 6) + 7 masker = 127 masker.

1. rk.: hækl 2 stm i 4. m fra nålen, spring 2 m over, 1 fm i næste m. Herefter *spring 2 m over, 5 stm i næste m, spring 2 m over, 1 fm i næste m*, gentag *-* rækken ud (142 m).

2. rk. 2 lm, 2 stm i første fm, spring 2 m over, *1 fm i 3./øverste maske i muslingen, spring 2 m over, 5 stm i fm i ‘dalen’, spring 2 m over*, gentag *-* rækken ud og afslut med 1 fm i mellemrummet mellem sidste stm og vende-lm.

3.-?? rk.: gentag 2. rk. indtil tæppet har den ønskede længde.

Kanten
Når du er nået til slutningen af din sidste række, skal du nu til at hækle kanten, hvis du vil have kant på dit tæppe. Undlad først og fremmest at hækle de 2 vende-lm. Hækl i stedet:

1. omg.: 3 fm i hjørnemasken, og fortsæt nu med at hækle fm jævnt hele vejen ned langs kanten. Ved næste hjørne hækler du igen 3-5 fm (alt afhængig af hvor mange masker, der skal til for at du får et pænt hjørne, som ikke ‘krøller’). Hækl fm hele vejen hen langs bunden, 3-5 fm i hjørnet, fm hele vejen op langs den modsatte langside, og 3-5 fm i hjørnemasken. Du er nu nået til den øverste korte side. Her er der højdeforskel på dit hæklede arbejde, grundet muslingerne. Du skal derfor her hækle 1 fm i alle ‘høje’ masker, og 1 hstm i hver af de 2 masker, som ligger i ‘dalen’ mellem muslingerne. Afslut med 3 hstm i hjørnet. Kig godt efter undervejs, at du ikke får hæklet for få eller for mange fm, da det vil få dit tæppe til at bule eller krølle.

Hækl fm i maskerne med de røde pile, og hstm i maskerne med de grønne pile:
Babytæppe med lige muslingemønster_102. omg.: hækl 1 hstm i alle m hele vejen rundt, og 3 hstm i hvert hjørne. Afslut med 3 hstm i det sidste hjørne.

3. omg.: hækl 1 stm i alle m hele vejen rundt, og 3 stm i hvert hjørne. Afslut med 3 stm i det sidste hjørne.

4. omg.: hækl muslinger hele vejen rundt på følgende måde: *1 fm i næste m, spring 1 m over, 5 stm i næste m, spring 1 m over*, gentag *-* hele vejen rundt om tæppet. Sørg for at du hækler 1 musling i alle hjørnerne. Hvis det ikke passer med antallet af dine masker, så undlad at springe m over, eller spring to m over ved hjørnerne. Det vil ikke være synligt, når det blot er en enkelt gang. Når du er nået hele vejen rundt afslutter du med 1 km i masken lige før den første musling. Klip og hæft ender.
OBS! hvis du har fået hæklet lidt for mange masker rundt langs kanten, kan dit tæppe komme til at krølle lidt, når du hækler muslingerne. I så tilfælde kan du springe to m over før og/eller efter muslingerne, hvilket så vil give en mere lige og jævn muslingekant.

Pyntesnor
Hækl en laaaaang række luftmasker af fx bomuldsgarn i en kontrastfarve. Tråd garnenden fra begyndelsen af din lm-række på en nål og “flet” pyntebåndet ind, som du ønsker. Jeg gik under 1 maske og over 3 masker, hvilket jeg synes gav en fin effekt. Hækl snoren længere undervejs, og hiv løbende igennem dine masker, så du til sidst har den ønskede længde på snoren. Bind en sløjfe i det ene hjørne. Du kan også bruge et langt stykke silkebånd til kanten.

Jeg håber, at du kan lide tæppet!

God fornøjelse! 🙂

Babytæppe med lige muslingemønster_6Babytæppe med lige muslingemønster_5Babytæppe med lige muslingemønster_4Babytæppe med lige muslingemønster_3Babytæppe med lige muslingemønster_2

Der er copyright på dette design. Læs mere om Garn Grammatiks Copyright.

Siden indeholder affiliatelinks. Læs mere om Garn Grammatiks Reklamepolitik.

Måske vil du også kunne lide disse opskrifter:

Lilla Granny_3Baby cardigan med muslingemønster_2Babyfutter_8

64 comments

 1. Pia Glad says:

  Hej igen. Jamen hvor pinligt at spørge om jeg må se tæppet slået ud, når der er billeder allerede.
  Undskyld det havde jeg ikke set;)
  Hilsen Pia

 2. Julie says:

  Hej, vil lige rose dig for dit smukke tæppe og komme med en lille bøn. ville du måske kunne lave en idiot vejledning a la den til Tusindfryds granny stripe tæppe? Altså billeder af de første trin. Jeg kæmper virkelig med at få det til at lykkes og ville så gerne lave et sådan tæppe til min lille spire i maven. Mvh Julie

  • Louise says:

   Hej Julie

   Tusind tak for dine søde ord. Tusindfryd har selv lavet en guide med billeder af de første trin. Altså udover den generelle guide. Jeg linker til begge guides inde på min side.

   Håber du har held med foretagendet.

   Kh. Louise 🙂

   • Elizabeth says:

    Hej Louise

    Jeg forsøger mig netop også med dit flotte tæppe og har samme problem som Julie – jeg har også brug for en ret detaljeret forklaring for at kunne forstå en opskrift 🙂 jeg får problem i slutningen af første række hvor der nærmest er to overskydende masker, så jeg på den måde ikke synes jeg kan lave 1. Række færdig. Hvad mon jeg gør forkert?

    Det som du linker til er vel kun granny stripes?? Ellers må jeg have stirret mig blind på din side, for jeg ser ikke noget sted hvor der kunne være en uddybende forklaring eller flere billeder??

    Tusind tak for ein fine blog. Der er så meget fint til inspiration 🙂

    Mvh Elizabeth

    • Louise says:

     Hej Elizabeth

     Det er jeg ked af at høre. Jeg gør mig meget umage med at forklare, så så mange som muligt kan være med. Men nogle opskrifter kræver jo selvfølgelig noget hækleøvelse, før man kan hækle dem…

     Derfor synes jeg det er svært at svare på dit spørgsmål ud fra de informationer du giver, for jeg synes ikke at jeg kan forklare det bedre end jeg i forvejen gør.

     Det eneste jeg lige kan tænke på er, om du mon har slået for mange/få masker op ift. hvordan det passer med antallet af muslinger? Ellers kan jeg ikke ud fra dine oplysninger gætte mig frem til, hvorfor det ikke virker for dig…

     Kh. Louise

     • Elizabeth says:

      Hej igen 🙂

      Årh ja, jamen jeg giver da heller ikke særligt grundig info om hvor jeg går i stå henne. Det var fordi jeg håbede at jeg ville kunne se hvor henne du mon linkede til præcis det samme tæppe, men hvor man kan se billeder/få forklaring skridt for skridt som anden bloglæser skriver 🙂 Men det du svarede hende på i den tidligere besked er vist at du linker til de fire forskellige masker som du benytter, så måske der jeg blev lidt forvirret 🙂

      Men nu vil jeg prøve at forklare lidt mere uddybende i stedet.

      Det er især når man skal vende at det går i kage for mig. Jeg har startet med en prøve, hvor jeg hækler 30 lm og dernæst de 3 lm til at vende på. I slutningen er der dog to ekstra masker som ikke bliver brugt. Evt. du har ret og jeg på trods af at jeg tæller og tæller, lykkedes at tælle forkert, eller ikke gå nok masker tilbage når der står fjerde fra pinden. Men vil det sige at den aller sidste maske bør blive brugt hvis man gør det rigtigt?

      Jeg havde faktisk mange flere problemer, men efter at skrive dem ned til dig og gå tilbage til min prøve og teste og teste, har jeg endelig fundet ud af hvordan jeg præcis vender mellem 1 og 2 række og dernæst videre til gentagelsen af 2 række videre 🙂 yai meget glad 🙂 Hvis jeg bare kunne løse mysteriet med hvorfor jeg får de to ekstra masker tilovers fra luftmaskerne i starten, ja så er jeg godt på vej til at lave dit meget flotte tæppe 🙂 Det her mønster er lige mig!!!

      Mvh Elizabeth

     • Louise says:

      Hej igen Elizabeth

      Først og fremmest godt at høre, at du løste noget af det selv! Sådan er det jo tit, når man lige kommer i gang 😉

      Dernæst – jeg prøvede at tælle efter med de 30 masker, og kan godt se, at det giver 2 i overskud. Jeg må indrømme, at jeg ikke lige heeelt kan genenmskue på stående fod hvordan og hvorledes der så skal divideres. Jeg ved bare, at jeg lavede et kringlet regnestykke, da jeg lavede tæppet, og der passede det…

      Du har to muligheder:

      1. hvis en lille ting driller, så arbejd udenom den! Dvs. i stedet for at fortvivle over de to masker, så slå 2 mindre op og prøv at hækle prøven sådan…

      2. hvis du ved, at du vil hækle tæppet, så kast dig ud i de 147 masker med det samme. Hvis det så driller efter 1. omgang, ja så kan du jo se hvor mange masker du har for meget/for lidt, og så trævler du den række op og får det til at passe med lidt flere/færre masker…

      Og vupti – så er du videre, og har ikke ladet kun 1 række stoppe dig i at hækle hele tæppet 😉

      Kh. Louise

 3. Berit says:

  Hejsa.Jeg vil bare lige takke dig for opskriften på dette smukke tæppe. jeg er nu nået til kanten og det ser også ud til at gå fint,så tusind tak.jeg er virkelig glad for det.

 4. anna says:

  Hej. Antallet af lm passer heller ikke med mønsteret hvis man slår 147 (inkl 3 vendelm) op, for du bruger jo ikke 6 men 4 masker i det du hækler før **, derfor sidder man med to lm der er til overs. Lidt øv først at opdage når første rækker muslinger er hæklet :s men jeg må trevle op og starte forfra.

  • Louise says:

   Hej Anna

   Tak for input. Det må jeg dobbelt tjekke!

   Kan sagtens forstå, at det er øv først at opdage efter at du har hæklet 1 række. Men nu er jeg jo også bare et menneske, og det kunne måske opvejes af, at jeg rent faktisk har gjort mig umage for at lave og publicere en opskrift….. gratis!

   Mvh. Louise

   • Anne Lauridsen says:

    Det er den da også!? Jeg var simpelthen nødt til at hækle et tæppe magen til dit. Endte med at købe drops cotton mernio, som du også henviser til. Jeg synes dog mit mønster bliver for tæt med nål 4,5. Har også prøvet med mål 5,5 uden det store held. Vil lige høre, om du vil anbefale en anden størrelse, eller det bare handler om at hækle videre og se det i helheden.
    Tak for en hjemmeside med masser af inspiration
    Hilsen Anne

    • Louise says:

     Hej Anne

     Tusind tak! 🙂

     Hmm… Det kan være linket til din hæklefasthed…? Hvor meget har du hæklet? Jeg tænker at du måske skal se helheden over 5-10 cm.? Det kan dog snyde afhængigt af hvilken farve garn du har valgt. For umiddelbart træder mønsteret altid bedre frem i lyse farver…

     Kh. Louise

 5. Jette Varmløse says:

  Hej Louise.
  Smukt tæppe, som jeg også vil i gang med. Er dit tæppe helt hvidt eller råhvidt?. Tak fordi du gad dele opskriften med os andre – takker 🙂
  Dejlig dag til dig.
  Kh Jette

 6. Ditte Hald says:

  Hej Louise 🙂
  Så fin din blog! Jeg kigger på den stort set hver dag.
  Jeg vil høre, hvor mange nøgler garn du har brugt til tæppet?

  Mvh Ditte

 7. Eva says:

  Hej Louise
  Mange tak for en super hjemmeside, har efterhånden hæklet mig igennem nogle af de lettere opskrifter og er nu kommet til babytæppet:) dog forstår jeg ikke helt starten med de 7 ekstra masker? hvis jeg bruger de 4 første til at vende på så vil der jo være 3 ekstra masker når jeg kommer ned i den anden ende, kan ikke lige se hvad jeg skal med de 3 masker, når jeg vender rundt til 2. række kommer de jo bare til at ‘hænge’.. håber du forstår mi spørgsmål:)
  Vh Eva

 8. Eva says:

  Hej louise.
  Tak for svar, tror jeg forstår det sådan at række 1 afsluttes med en FM (for at afslutte buen) efterfulgt af 3 LM til at vende på og komme igang med næste række? Men 2. Rk starter så med 2 km hvorefter jeg pludselig har 5 vendemasker og så går det lidt i kludder..
  Vh Eva

 9. Trine says:

  Hej Louise

  Det så super lækkert tæppe. Jeg er nu noget til at skulle i gang med kanten. Men først vil jeg gerne hæfte ender, der hvor jeg har skiftet til ny garnrulle. Jeg har har hæklet ind over snoren i en musling, så den er en form for hæftet ende. Men er stadig bange for den skal løbe sin vej når jeg klipper snorene. Har du et godt tip til hvordan man hæfter enden pæn og så den bliver hvor den skal?

 10. Karina says:

  Så har jeg også prøvet denne opskrift – den blev lidt skæv, men ok 🙂 jeg legede lidt med kantdesignet – og hæklede i 8/4 bomuld på en 3,5 nål 🙂

  • Stephanie says:

   Hej Karina
   Jeg kan se at det er længe siden du har kommenteret her, men håber på du kan svare mig på hvor mange nøgler bomuldsgarn du brugte til tæppet? 🙂
   På forhånd tak.

 11. Laura Andersen says:

  Vil gerne takke dig mange gange for dine fantastiske opskrifter. Har netop hæklet dette dejlige babytæppe på trods af jeg kun har hæklet ca et halvt år. Nu glæder jeg mig til at prøve nogle af dine andre gode opskrifter.
  Fortsat god barsel.

 12. Josefine Larsen says:

  Hej 🙂

  Jeg må simpelthen også rose dit smukke tæppe!
  Jeg er selv gået i gang med det i Drops Cotton Merino, men spekulerer på, hvor mange gram garn, du mon har brugt til kanten? 🙂

  Med venlig hilsen
  Josefine

 13. Regina says:

  Hej Louise
  Hvor er det et smukt tæppe.
  Jeg sidder lidt i et dilemma om jeg skal vælge at bruge drops Paris eller baby marino. Baby marino er jo uld og er slet ikke god til uld hvis det klør bare en lille smule men på den anden side er jeg bange for at Paris bliver for tungt når det er 100% bomuld. Har nemlig også hørt at det er godt med uld
  Har du nogle gode erfaringer?
  Tak for en fantastisk side

 14. Laura Gry says:

  Hej Louise.

  Tak for opskriften på det meget smukke tæppe!
  Jeg vil gerne hækle tæppet, men i Drops Paris, hvor mange gram tror du så jeg skal bruge, da jeg går ud fra at din anvisning går på Cotton Merino ikke?

  På forhånd tak!
  Mvh. Laura

 15. Christine says:

  Hej,

  Tusind tak for opskriften på det flotte tæppe. Jeg har aldrig holdt en hæklenål i hånden, før jeg startede på babytæppet, men ved hjælp af din blog og lidt råd fra min mor, er tæppet blevet færdigt og min nyfødte nevø har allerede taget det i brug 🙂
  Jeg har brugt DROPS Baby Merino og nål str. 3,5. Det er blevet et rigtig lækkert tæppe. Da jeg havde lidt garn til overs blev mit næste projekt dine babyluffer og mit tredje en djævlehue. Tak for inspirationen!

  Mvh Christine

 16. Connie Thorup Pedersen says:

  Jeg en ældre årgang, som har hæklet utroligt meget til mine egne børn og børne-børn. Og har ikke hæklet i mange,mange år….. Får nu,efter at have set din side, lyst til, at hækle dit tæppe, til et lille olde-barn som ventes midt i juli 2016. Tusind tak for du vækkede en gammel hobby. PS. Til alle nybegyndere. bare klø på når i går i stå. man kan sagtens indprovisere lidt når maskerne ikke passer helt. enten slår man en ny luftmaske op inden for kantmasken. eller man kan hækle 2 masker sammen. Bare man husker, at mønstret skal passe, det er helheds indtrykket der der tæller.

 17. Maria says:

  Hej
  Jeg skal til at hækle dette tæppe.
  Du siger at du har brugt 460 g altså 50 g = 175 m .
  Hvis nu jeg vælger Drops Merino Extra Fine garn, der står 50 g = 105 m .
  Betyder det at jeg skal have 800 g i alt?
  Det er endnu ikke besluttet hvilket garn, blot et eksempel.
  Håber at du kan svare hurtigst muligt, da jeg har et tilbud at fange

 18. Tracey says:

  Hvor mange nøgler har du brugt på dit meget flotte tæppe jeg vil gerne købe Drops Cotton Merino som du har skrevet man kan bruge 🙂 men hvor mange skal jeg købe ?

 19. Lone says:

  Hej
  Og tak for dine mange gode ideer og opskrifter.
  Jeg mangler lidt at du får sat forbrug ind på tæppet. Det er jo da lidt væsentligt at vide. Og det er bare sådan ca …smiler
  Mvh Lone

  • Line says:

   Det har hun jo faktisk også gjort, hvis du kigger efter 🙂
   “I merinould brugte jeg 460 gram af den hvide og en snas bomuldsgarn i gammelrosa til pyntesnoren.”

 20. Sabrina says:

  Hej 🙂
  Jeg lægger mig til de andre og siger 1000 tak for en dejlig nem opskrift til et virkelig skønt tæppe.

  Mit problem er i 1. Række.
  Jeg tror jeg har sprunget en lm over i 1. Række for jeg slutter rækken med en musling og IKKE en fm og kan derfor ikke starte 2. Række med at hækle ind i første fm, kan jeg gøre noget smart her for at komme videre eller skal jeg starte helt forfra igen ?
  Håber du kan hjælpe lidt her 🙂

 21. Lærke Mathiasen says:

  Hej
  Sikke et flot tæppe
  Det vil jeg gerne hækle
  Kan du evt lave en video, hvor du viser hvordan man rækker 2. Rk?

  Vh Lærke

 22. Charlotte Paulmann says:

  hejsa

  tusinde tak for endnu en dejlig opskrift. som altid med dine opskrifter er det lige ud af landevejen med at følge og få til at fungere.

  jeg vil lige høre om du kan huske hvor meget garn du ca brugte til kanten.

  vh. charlotte

 23. Karina says:

  Super flot tæppe, er lige gået i gang med mir 1. Tæppe:) jeg har valgt 3 farver.
  -jeg vil rose dig for og dele opskriften:) denne og alle de andre. Jeg syntes du er virkelig god til og forklare, så selv os nye selv lærte hækler kan følge dig

 24. Karin Jeppesen Andersen says:

  Hej. Ville gerne i gang med tæppet. Har et spørgsmål. Som jeg læser det så er der brugt 3 luftmasker til at starter stang masken med. Hvorfor er der så på næste række kun brugt to luftmasker til at vende med når det også er en stangmaske der skal hækles.
  Venlig hilsen Karin

 25. Sashia says:

  Hej!
  Virkelig flot tæppe! Er i gang med at hækle det til min kommende datter.
  Men jeg forstår ikke at du kun har brugt 460g af det hvide merionuld. Jeg har nu hæklet et stykke på 70 i bredden og 11 i længden, og jeg har brugt to nøgler garn af hver 100g allerede. Kan det være rigtigt?

 26. Karina says:

  Hej 🙂
  Jeg er helt ny i denne verden, men har nu fulgt med den sidste halvanden måneds tid. “Turde” ikke kaste mig over dette tæppe (selvom jeg klart synes det var smukkest), men gik i stedet i gang med granny stripes (man må kravle før man kan gå). Mit spørgsmål til dig er, om du tror man kan “overføre” denne kant til granny stripes tæppet? 🙂 Er nemlig helt vild med at man kan sætte et bånd i kanten. Så vidt jeg kan se, da kan udgangspunktet for kanten på begge tæpper være fm? Så hvis jeg færdiggør granny stripes jf. din beskrivelse med muslingekanten, men så i stedet går over til 2. omgang af dette tæppes kant (i stedet for direkte til muslingerne), ville det så kunne lade sig gøre? 🙂
  De bedste hilsner, Karina

 27. Suganya Jacobsen says:

  Når man skal hækle kantens 1. omg og er nået til den kant med niveauforskel grundet muslingerne skriver du meget fint at man skal hækle fm i alle høje masker og hstm i de 2 lave.
  Jeg får det til 4 høje masker og 2 lave, men på dit fine billede er der kun 3 pile der indikerer de høje masker.
  Vil du svare mig på, om jeg har talt forkert eller om jeg har forstået konceptet? Tak 🙂

 28. Kamilla says:

  Super flot tæppe!
  Jeg er gået igang med det på nål 4, men det bølger. Er det meningen, at det vil gøre det i starten? Tror du, at det retter sig ud, jo længere jeg kommer?

 29. Stephanie says:

  Hej,
  I babytæppet i muslingemønster, kan man uden betydning når man skal lave kanten, godt springe omgang 2 over (den med hstgm) så stykket inden muslingerne bliver lidt smallere og ikke så bred som på den du har lavet?

  Håber du ved hvad jeg mener..

Skriv et svar