Mini – og mikrofirkanter

Print Friendly, PDF & Email

Firkanter_3Som så mange andre krea-bloggere har jeg mig naturligvis også en profil på Instagram, hvor jeg kan findes under navnet @garngrammatik. Instagram er nemlig helt fantastisk – både til at blive lidt eksponeret, men i højere grad også til at samle inspiration.

For nylig så jeg så et hæklet tæppe, som var syet sammen af en frygteligt masse små lapper. Det er der egentlig ikke det helt store fiks-faks i, men det særlige ved dette tæppe var, at det var sat sammen, så lapperne dannede en grov-pixeleret Super Mario. Og dét synes jeg var genialt!

Jeg gik så og tyggede lidt videre på idéen og fandt ud af, at jeg evt. kunne kombinere broderi med hækleri ved at skabe et korsstings-tæppe… af hæklede lapper! Dvs. bitte små hæklede lapper, som i sidste ende syes sammen til et tæppe, som så giver illusionen af et oversize broderi. Var der nogen, der sagde evighedsprojekt? Nå, nu må vi se hvor langt jeg så når med det tæppe… for jeg er faktisk gået i gang. Men indtil videre holder jeg kortene tæt til kroppen ift. mønster og udseende 😉

Men de små søde firkanter, som jeg skal bruge – dem vil jeg meget gerne offentliggøre, for de kan nemlig bruges til andre søde og sjove ting!

HVAD SKAL JEG BRUGE
Hæklenål str. 3,0
Bomuldsgarn

HVAD SKAL JEG KUNNE
Luftmaske (lm)
Kædemaske (km)
Fastmaske (fm)
Halvstangmaske (hstm)
Stangmaske (stm)

OPSKRIFT
Opskriften fandt jeg hos My Crochet Projects lige HER. Det er en tysk side, men stort set hele bloggen er bygget op på engelsk. Selve opskriften er tilgængelig i PDF format lige HER. Og helt fantastisk, så har My Crochet Projects linket til en side med copyright, som meget klart fortæller hvad jeg må, og ikke må. Jeg slap derfor for at vente på godkendelse på at oversætte til dansk, for det må jeg gerne (hurra – og tak!). Jeg skal blot huske at linke til den oprindelige opskrift og fortælle hvad jeg har ændret i opskriften, hvis noget. Linket er vist klaret, og jeg har ikke ændret noget i opskriften – blot skrevet den ud i tekst fra diagrammet. For de, der bedre hækler fra diagram, så kan det jo naturligvis følges.

Firkanter_2Mikrofirkant (ca. 3 x 3 cm)
1. omg.: lav en mr og i ringen hækler du: 3 lm (tæller som 1. stm), 11 stm. Luk ringen og lav en km i 1. stm. Du har nu 12 masker i din ring.

2. omg.: 2 lm, *3 hstm i næste m, 2 hstm*, gentag *-* 4 gange i alt og afslut med 1 km i 1. hstm.

NB! I tykt garn, giver 1. og 2. omgang en firkant på størrelse med en minifirkant.

Firkanter_1Minifirkant (ca. 4 x 4 cm)
1. omg.: lav en mr og i ringen hækler du: 3 lm (tæller som 1. stm), 11 stm. Luk ringen og lav en km i 1. stm. Du har nu 12 masker i din ring.

2. omg.: 2 lm, *3 hstm i næste m, 2 hstm*, gentag *-* 4 gange i alt og afslut med 1 km i 1. hstm.

3. omg.: 1 lm, 1 fm, *3 fm i næste m, 4 fm*, gentag *-* 4 gange i alt, men afslut med 3 fm + 1 km i 1. fm, i stedet for 4 fm.

Der er jo uendelige muligheder for, hvad disse lapper kan bruges til. Og mon ikke jeg selv kommer til at præsentere nogle af disse idéer i takt med, at de kommer til mig? For nuværende har du i hvert fald opskriften tilgængelig.

TIP! Du kan også bruge disse søde firkanter til at lave dig et Garn Kartotek!

God fornøjelse! 🙂

Måske vil du også kunne lide disse opskrifter:

Afrikansk Blomst_11Garn Kartotek_1Farvet Granny_8

4 comments

 1. Carmen says:

  Hey Louise,
  I’m really stunned. Thank you for translating / changing / working with my pattern (well that’s what I assume because google translate does funny things with your article). I’m really happy that you found the pattern nice and I like your idea to make a blanket. But with so many squares there are far too many threads for me to sew 🙂
  Greetings
  Carmen

  • Louise says:

   Hi Carmen

   Thanks for visiting! I love your mini squares and I haven’t changed a stitch 😉 My plans are still to finalize an “embroidery” blanket, where your squares are substituting the stitches… A quick calculation however leaves me with approximately 1800 squares to make, so…. some day 😉

   Meanwhile, I use the recipe every time I buy new yarn, cause I have dublicated yuor lovely idea of archiving the yarn! https://garngrammatik.dk/gratis-haekleopskrifter/mellemsvaere-haekleopskrifter/garn-kartotek/

   Thanks for sharing your recipe and making your copyright transparent which allowed me to translate and link to your site.

   Warm regards,
   Louise

Skriv et svar