Vimpelranke (lille til barnesengen)

Print Friendly, PDF & Email

Vimpelranke_lille_14

Som du måske, måske ikke har læst lige HER, så venter min kæreste og jeg en lille pige til maj 2015. Jeg er derfor allerede røget pladask ned i en stor omgang hækle-redebyggeri. Der er jo meget, der skal nås med den hæklenål inden maj 🙂

Ét af projekter var denne vimpelranke. Den er nem og lige til at gå til – og selvom den godt er lidt sværere end denne store vimpelranke, så vil jeg mene, at en nybegynder stadig godt kan følge med, med video/billedeguides og billederne herunder. Opskriften er min egen, så jeg håber meget, at du kan lide den!

HVAD SKAL JEG KUNNE
Luftmaske (lm)
Kædemaske (km)
Fastmaske (fm)
Stangmaske (stm)
Indtagning

HVAD SKAL JEG BRUGE
Garn i de ønskede farver.
Hæklenål str. 3.5 (til vimplerne og vimpelsnoren)
Hæklenål str. 2.5 til mini blomster, hvis du vil bruge dem som pynt.

STØRRELSE
Hver vimpel er 9 cm. lang og 10 cm bred, inkl. muslingekanten.

OPSKRIFT
Der skal bruges tre forskellige farver garn:

Garn A = selve vimplen.
Garn B = mellemkanten og vimpelsnoren.
Garn C = muslingekanten.

Hækl så mange vimpler, som du skal bruge til dit barns seng. Det kan være lidt svært lige at vurdere, da der også skal være lidt fald på vimpelranken, så start med at hækle en god håndfuld og hækl dem sammen med vimpelsnoren. Hækl så lidt flere, hvis der mangler ift. den længde og det fald du vil have på snoren.

På vores Junoseng i baby-størrelsen passede det med 7 vimpler.

OBS! Når først barnet er stort nok til at sidde, og komme lidt op at stå, så er det ikke længere tilrådeligt at have en vimpelranke hængende på barnesengen, grundet kvælningsfare. Den kan så fx hænges op på væggen, eller langs vinduet i stedet.

Vimplen
1. rk.: med garn A, slå 16 lm op + 1 lm til at vende med.
2. rk.: startende i 2. m fra nålen, 1 fm i alle m, 1 lm, vend (16 m).
3. rk.: 2 fm sm (indtagning), fm i alle m indtil der er 2 m tilbage, 2 fm sm, 1 lm, vend (14 m).
4. rk.: 1 fm i alle m, 1 lm, vend (14 m).
5. rk.: 2 fm sm (indtagning), fm i alle m indtil der er 2 m tilbage, 2 fm sm, 1 lm, vend (12 m).
6. rk.: 1 fm i alle m, 1 lm, vend (12 m).
7. rk.: 2 fm sm (indtagning), fm i alle m indtil der er 2 m tilbage, 2 fm sm, 1 lm, vend (10 m).
8. rk.: 1 fm i alle m, 1 lm, vend (10 m).
9. rk.: 2 fm sm (indtagning), fm i alle m indtil der er 2 m tilbage, 2 fm sm, 1 lm, vend (8 m).
10. rk.: 1 fm i alle m, 1 lm, vend (8 m).
11. rk.: 2 fm sm (indtagning), fm i alle m indtil der er 2 m tilbage, 2 fm sm, 1 lm, vend (6 m).
12. rk.: 1 fm i alle m, 1 lm, vend (6 m).
13. rk.: 2 fm sm (indtagning), fm i alle m indtil der er 2 m tilbage, 2 fm sm, 1 lm, vend (4 m).
14. rk.: 1 fm i alle m, 1 lm, vend (4 m).
15. rk.: 2 fm sm (indtagning), fm i alle m indtil der er 2 m tilbage, 2 fm sm, 1 lm, vend (2 m).
16. rk.: 1 fm i alle m, 1 lm, vend (2 m).
17. rk.: 2 fm sm.
Klip garnet og hæft ender.

Vimpelranke_lille_1

Mellemkanten
1. omg.: med retsiden af vimplen mod dig (den side du synes er pænest), sæt garn B til den første maske i vimplens øverste hjørne med 1 km. Hækl herefter 1 lm, og så 1 fm i alle m ned til spidsen af vimplen. I masken i spidsen af vimplen hækler du 3 fm, herefter 1 fm i alle m op langs vimplen. Du skal nu have 16 fm på hver side af vimplen og 3 fm i vimpelspidsen, dvs. 35 m i alt. Hvis ikke du har det, skal du pille op og tilrette igen, for ellers får du problemer med dine muslinger på kanten om lidt.
2. omg.:  1 fm, vend, hækl herefter 1 fm i alle m og 3 fm i spidsen af vimplen. Du skal nu have 17 fm på hver side af vimplen og 3 fm i vimpelspidsen, dvs. 37 m i alt.

Vimpelranke_lille_2Vimpelranke_lille_3

Muslingekanten
Med retsiden af vimplen mod dig, sæt garn C til den første maske i vimplens øverste hjørne med 1 km og hækl herefter 1 lm, *spring 1 m over, 4 stm i næste m, spring 1 m over, 1 fm i næste m*, gentag *-* hele vejen rundt. Hvis du har det rette antal masker vil der nu være en musling i vimplens spids-maske, og du vil have afsluttet med 1 fm i sidste m.

Klip garnet og hæft ender.

Vimpelranke_lille_4Vimpelranke_lille_5

Vimpelsnoren
1. Start med at hækle så mange luftmasker, som du skal bruge til at binde båndet om dit barns seng.
2. hækl herefter den første vimpel på med fastmasker. Dvs. du stikker simpelthen bare hæklenålen ind i den første maske (eller hul) på vimplen, og hækler så en fastmaske i den, og herefter i alle masker hele vejen hen langs vimplens overstykke.
3. når du har hæklet alle masker i vimplen, skal du hækle et antal luftmasker inden du hækler næste vimpel på. Dette for at vimplerne ikke kommer til at sidde alt for klumpet sammen. Jeg valgte at pynte min vimpelranke med små mini blomster mellem vimplerne (se afsnit nedenunder). Det betød, at det for mig passede med 5 lm mellem vimplerne. Afhængig af dit pynt, kan du prøve dig frem, hvad der passer hos dig.
4. hækl næste vimpel på osv. indtil du har fæstnet alle vimplerne.
5. hækl nu et tilsvarende antal luftmasker, som du startede med, så din vimpelranke får en lige lang bindesnor i begge sider.
6. du kan enten vælge at lade ranken være som den er nu, eller du kan hækle tilbage i alle maskerne, for at gøre vimpelsnoren lidt tykkere (og pænere, efter min mening).
7. jeg valgte at hækle kædemasker i alle maskerne (også maskerne på vimplerne), da jeg synes det giver en rigtig flot finish. Men fastmasker ville også være rigtig fint! Det er lidt “potato-potatoooo”…
8. et alternativ kunne være at hækle lm med dobbeltsnor til at starte med. Det er en god løsning for nybegynderen, men da garnet godt kan sno lidt, synes jeg personligt, at det bliver pænere med ovenstående metode.

Vimpelranke_lille_6Vimpelranke_lille_7Vimpelranke_lille_9

Blomsterpynt
Jeg har valgt at hækle disse små mini blomster til at sidde mellem vimplerne. Jeg hæklede dem i Garn C farven. Der kan dog pyntes med hvad som helst. Skal du hækle vimpelranken til en dreng kunne det fx være, at du hellere ville have disse stjerner i dyb blå? Kun fantasien sætter grænser.

Hvis du beslutter dig for at hækle vimpelranken må du MEGET gerne tagge mig på Instagram og/eller upload et billede herunder i kommentarfelterne. Er meget nysgerrig på hvordan den kan se ud i alle jeres smukke versioner!

God fornøjelse! 🙂

Vimpelranke_lille_10Vimpelranke_lille_11Vimpelranke_lille_12Vimpelranke_lille_13

Der er copyright på dette design. Læs mere om Garn Grammatiks Copyright.

Siden indeholder affiliatelinks. Læs mere om Garn Grammatiks Reklamepolitik.

Måske vil du også kunne lide disse opskrifter:

Vimpelrække_2Kay Bojesen Abe_24Babytæppe med lige muslingemønster_1

11 comments

 1. Lene Dyrmose says:

  Den må jeg simpelthen prøve at lave, jeg har hæklet i 3/4 år, startede da min kære storebror åbnede garnliv.dk, så var der lissom ingen vej udenom 😉 Men jeg har ikke så meget tålmodighed, så det skal være rimelig overskuelige ting jeg kaster mig ud i… Tænker denne var en mulighed.. Beundrer dig iøvrigt for at bruge tid på at lave opskrifter som andre kan få glæde af. 🙂 Tak for en masse god inspiration både her og på instagram. Lene

 2. sandie says:

  Hej Louise.
  Den er bare så fin den vimpelranke.
  Kan du huske hvad de farver hedder du har brugt? Er det Havblik du har hæklet den i ? Sandie

 3. sandie says:

  Hej Igen Louise.

  Fik lige overset noget, kan se det er havblik, men ved du hvad numre de har. Sandie

 4. Gitte Jensen says:

  Hej. Jeg er nybegynder indenfor hækling så er meget glad for din detaljerede beskrivelse 🙂 Har lige et spørgsmål: når du skriver antal masker i parentes er det så inklusiv den sidste lm i hver række? F.eks 2. række: hvor mange fm skal der hækles? Jeg forstår det som at der skal hækles 16 fastmasker + en lm? Men bliver lidt usikker, for synes ikke at det kommer til at passe når jeg når længere hen.
  En meget fin blog du har 🙂
  Venlig hilsen Gitte

Skriv et svar