Babyfutter

Print Friendly, PDF & Email

Babyfutter_8

Disse små søde futter er ultrahurtige at hækle. Dog skal du lige have styr på lidt forskellige teknikker, og det kan blive lidt småt at sidde med, så jeg har valgt at klassificere dem under svære opskrifter.

HVAD SKAL JEG BRUGE
Hæklenål str. 3.0
Garn, fx bomuldsgarn
2 knapper

HVAD SKAL JEG KUNNE
Luftmaske (lm)
Fastmaske (fm)
Halvstangmaske (hstm)
Stangmaske foran stangen (stmfs)*
Stangmaske bagom stangen (stmbs)**
To stangmasker sammen (tostmsm)***

*Stangmaske foran stangen (stmfs)
Slå garnet om nålen og stik nålen ind og rundt om selve stangen (dvs. ikke masken) og saml garnet op med nålen. Hækl herefter masken som en almindelig stangmaske, dvs. ved at slå garnet om nålen og hive igennem først 2 løkker, herefter garnet om nålen igen og så hiv det gennem de sidste to løkker. Gør dette fra forsiden af arbejdet. Hvis dette lyder alt for kryptisk, så se video HER. Eller se et billede her:

Babyfutter_3

**Stangmaske bagom stangen (stmbs)
Slå garnet om nålen og stik nålen ind og rundt om selve stangen (dvs. ikke masken) og saml garnet op med nålen. Hækl herefter masken som en almindelig stangmaske, dvs. ved at slå garnet om nålen og hive igennem først 2 løkker, herefter garnet om nålen igen og så hiv det gennem de sidste to løkker. Gør dette fra bagsiden af arbejdet. Hvis dette lyder alt for kryptisk, så se video HER. Eller se et billede her:

Babyfutter_4

***To stangmasker sammen (tostmsm)
Påbegynd en stmsb, men undlad at trække garnet igennem 2. gang for at afslutte masken. Start i stedet en ny stmsb og træk garnet igennem to løkker, for herefter at slå garnet om nålen og trække garnet igennem alle løkker. Således har du hæklet to masker sammen.

STØRRELSER
3-6 mdr. [6-12 mdr.]

HÆKLEFASTHED
22 fm og 24 rækker = 10 x 10 cm.

OPSKRIFT
Originalopskriften er fra Yarnspirations, og jeg har heldigvis fået tilladelse til at oversætte den. Min umiddelbare vurdering er, at futten virker lidt lille. Så prøv dig frem, og gå evt. en nålstørrelse op!

Selve skoen (2 stk.)
Slå 14 [22] lm op.
1. rk.: 2 fm i 2. m fra nålen, 1 fm i de næste 3 [7] m, 2 fm i hver af de næste to m, 1 fm som du også skal sætte en maskemarkør i, 2 fm i hver af de næste to m, 1 fm i de næste 3 [7] m, 2 fm i sidste m, 1 lm, vend (19 [27] m).
2. rk.: 2 fm i første m, 1 fm i alle m indtil du er 2 m fra din markør, 2 fm i hver af de to masker op til markøren, 1 fm i markørmasken (som også er midtermasken), 2 fm i hver af de to næste m efter markøren, 1 fm i alle m indtil sidste m, 2 fm i sidste m, 1 lm, vend (25 [33] m).
3.-5. rk.: gentag 2. rk. og afslut med 2 lm efter 5. rk. (43 [51] m).
6. rk.: 1 hstm i alle m, 2 lm, vend.
7. rk.: 1 hstm i første m, *1 stmfs, 1 hstm*, gentag *-* rækken ud, 2 lm, vend.
8. rk.: 1 hstm i første m, *1 stmbs, 1 hstm*, gentag *-* rækken ud, 2 lm, vend.
9.-10. rk.: gentag 7.-8. rk.
11. rk.: *1 fm, 1 stmfs*, gentag *-* 5 [7] gange i alt, **spring næste m over, 1 stmfs**, gentag **-** 12 gange i alt, gentag *-* 4 [6] gange, 1 fm i sidste m, 1 lm, vend (31 [39] m).
12. rk.: 1 fm i de første 9 [13] m, *tostmsm*, gentag *-* 3 gange i alt, 1 stmbs, gentag *-* 1 gang mere, 1 fm i de sidste 9 [13] m.
Klip garnet.

Babyfutter_1Babyfutter_2Babyfutter_6

Stroppen (2 stk.)
Slå 33 [40] lm op.
1. rk.: 1 fm i 2. m fra nålen, herefter 1 fm i alle m, 1 lm, vend.
2. rk.: 1 fm, 2 lm, spring 2 m over, 1 fm i alle resterende m, 1 lm, vend.
3. rk.: 1 fm i alle m og 2 fm rundt om knaphullet for enden af rækken.
Klip garnet og hæft ender.

Sammensyning
Sy skoen sammen ved hæl og sål og sy herefter stroppe og knapper på, som på billedet.

God fornøjelse! 🙂

Babyfutter_7Babyfutter_9

Siden indeholder affiliatelinks. Læs mere om Garn Grammatiks Reklamepolitik.

Måske vil du også kunne lide disse opskrifter:

Cirkelrangle med bjælde_1Baby hættetrøje med knapper_9

Suttesnor_1

40 comments

 1. Michelle says:

  Hold nu op hvirvler de fede de sko, så fede at jeg virkelig gerne vil lave dem:-) nu har jeg prøvet 3 gange, men der driller helt vildt.
  Jeg tror min fejl er fra række 8 hvor man skal bagom med masken, hvor skal jeg lave den maske? Synes jeg vender og drejer det men det blir bare ikke rigtigt. Håber du kan hjælpe. 🙂
  Tak for en skøn side:-)

 2. Mette says:

  Hvis jeg nu gerne e vil lave de her futter til min datter på 3,5 hvordan ganger Jeg den så op?
  Hun bruger 27/28 i sko

  • Louise says:

   Hej Mette

   Uhhh, det ved jeg desværre ikke. Jeg er slet ikke nok hjemme i børnefodsstørrelser, så det er desværre nok bare om at prøve sig frem.

   Kh. Louise

 3. Bettina Clemmesen says:

  Hej Louise
  Jeg har idag prøvet at hækle de søde futter, men snoningerne/mønstret kommer på indersiden istedet for ydersiden. Hvad søren gør jeg forkert? Håber du kan hjælpe. Mvh. Bettina

  • Louise says:

   Hej Bettina

   Ja, det var da dagens spørgsmål. Det kan jeg simpelthen ikke gennemskue. Men mon ikke du hækler fra vrangsiden og at snoningerne kommer frem, hvis du vender arbejdet på vrangen?

   Beklager, at jeg ikke kan være mere specifik….

   Kh. Louise

 4. Tina says:

  Hej Louise.
  Jeg har nu prøvet at hækle efter din opskrift to gange, men jeg kan ikke få det stykke oppe over foden til at gå ind ad. Den går bare lige op, hvilket kommer til at se meget voldsom ud… Jeg skal ikke springe nogen masker over i Rk. 7-10?
  Ellers nogle vild flotte sko til babyen.
  Mvh Tina

  • Louise says:

   Hej Tina

   Æv, at det driller. Umiddelbart kan jeg ikke lige huske, at jeg selv skulle have haft problemer der. Men prøv at sammenlign med originalopskriften – måske den giver bedre mening?

   Kh. Louise

 5. Michelle says:

  Hej Louise

  Jeg har en søn på 13 mdr – hvis jeg vil lave futterene større hvordan skal jeg så gange op?

 6. Lise Skovbjerg says:

  Hej
  Jeg er ved at hækle disse små sko til mit først barnebarn ( en lille pige)
  Alt går fint, dog er jeg meget i tvivl om hvor du starter når du vender,for jeg syntes at det er svært at lave en hstm i den først maske , som jo er den tråd man lige har lavet luftmasker med. Hvordan gør jeg ????
  Mvh Lise

  • Louise says:

   Hej Lise

   Først og fremmest stort tillykke med det kommende barnebarn! 🙂

   Jeg kan ikke lige huske det, beklager. Men umiddelbart skal du blot springe den lille, stramme maske over og hækle videre derfra!

   Håber det lykkes!

   Kh. Louise 🙂

 7. Kamilla Guldbæk says:

  Hej Louise. Jeg er igang med dine søde futter, men jeg kan ikke helt gennemskue dette betyder “slå 14[22] luftmasser op” samt alle de andre steder i opskriften, hvad betyder tallene i paranteserne?:)
  -Kamilla

  • Louise says:

   Hej Kamilla

   Det er størrelserne, der er angivet sådan (se højere oppe under “Størrelselser”). Så de 4 er = 3-6 mdr. og de [22 = 6-12 mdr.]

   Kh. Louise

 8. Bettina says:

  Hej Louise.
  Super gode og godt forklarede opskrifter.
  Men skal til, at montere stropper, og kan ikke se om du har ret mod ret og vender bagefter. Eller om du syer den direkte på fra forsiden .
  Mvh Bettina

 9. Sys says:

  Du har bare så mange fine opskrifter som jeg glæder mig til at komme igang med.
  Tusind tak fordi du deler ud af dem!
  Kh Sys

 10. Betina says:

  Hej Louise

  Super fine babysko men jeg er virkelig gået i står ved række 11.. Forstå slet ikke hvordan jeg skal lave det.. Håber du ser dette og kan hjælpe mig på vej.. 🙂

  • Louise says:

   Hej Betina. Uha, ved ikke lige hvordan jeg skal beskrive det bedre end i opskriften. Hvis jeg skal hjælpe på skrift er du nødt til at uddybe præcis hvad du ikke forstår. Ellers må du lige have fat i en ‘live’ hæklehjælper. Kh. Louise

 11. Line says:

  nu har jeg hæklet de lækre futter. Men synes bare den ser meget lille ud af en til tre måneder. Har brugt alm. Bomuldsgarn på en 3.0 .
  What to do??

 12. Camilla says:

  Jeg ELSKER bare disse små sko!
  Er næsten i mål men det giver desværre ikke helt mening for mig hvordan man skal sy stroppen på, kunne det måske være muligt med et billede hvor den ikke er lukket?
  Tak fordi du har oversat opskriften!

 13. Christina says:

  Hej Louise.

  Jeg er i tvivl om, om der er brugt en forkert forkortelse i din forklaring på dine “tostmsm”. Du skriver, at man skal påbegynde en “stmsb”. Er det korrekt? Eller skal det bare være en stangmaske (stm)?

  Mvh Christina

 14. Zeynep says:

  Hej Louise.

  Er i gang med at hækle dem men forstår ikke række 11, kan du evt. hjælpe med at uddybe den 🙂

  11. række.:
  *1 fm, 1 stmfs*, gentag *-* 5 [7] gange i alt, **spring næste m over, 1 stmfs**, gentag **-** 12 gange i alt, gentag *-* 4 [6] gange, 1 fm i sidste m, 1 lm, vend (31 [39] m).

  Jeg skal lave 1 fm og 1 stmfs 5 gange, og springe 1 maske over – Så langt så godt, men derefter forstår jeg ikke opskriften.

  • Christina says:

   Først laver du det mellem * * 5 gange, som du skriver, derefter laver du det mellem ** ** 12 gange. Altså 12 gange laver du **spring næste m over, 1 stmfs**. Så gentager du igen 4 gange * * og slutter af med 1 fm i sidste maske + 1 lm.

   Det er vigtigt at læse stjernerne og lægge mærke til, at der er forskel på * og **

   Gav det mening?

   Mvh Christina

 15. Simone Karvacz says:

  kan man få at vide hvor mange masker der skal være efter 6. 7. 8. 9. og 10. række? har lidt svært ved række 7-10 så det kunne være rart at kunne tælle efter med antal masker 😉

  hilsen simone

  • Christina Bønnelykke says:

   Der er hverken ud- eller indtagninger i de rækker, så du skal have samme antal masker som efter række 5 🙂 Altså 43 eller 51 masker.

 16. Anya says:

  Tusind tak for en super nem og skøn opskrift.
  Synes selv resultatet blev rigtig godt.
  Jeg tilføjede muslingekant – da skoen var til en pige.

  mvh
  Anya

 17. pernille says:

  Hvad er forskellen på ** og *-* ? 🙂
  Går hver gang i stå ved række 11, har pillet op to gange nu.

 18. Julie says:

  Hej Louise.

  Jeg er nu færdig med række 12, men noget må være helt galt, for det, jeg ender op med, kan ikke formes til en sød lille fut.

  Har du nogen idé om, hvad jeg gør galt?

  Mvh Julie.

  • Sandra says:

   Jeg har fuldstændig samme problem. Sidder med samme resultat og kan ikke se hvordan det skal syes sammen til en fut :/ Nogen der kan hjælpe?

   • Anya says:

    Hmm! Det bedste råd jeg kan give er at læse opskriften rigtigt – prøv at læse den højt for jer selv (det hjalp for mig) og vigtigst er at læse *-* stjernerne.
    Hvor det er gået galt for dig/jer ved jeg ikke.
    Rk 11 og 12 er svært, men prøv at læse den igen og igen. Håber I hitter ud af det for det et par søde futter.

  • Lene says:

   Den går gal i rk. 7 og frem. Du får ikke lavet de der bagom/foran stm rigtigt. Du skal stikke ned omkring forrige stm, altså omkring selve “stangen” og ikke masken, som man ellers normalt hækler. De vil giver sådan nogle snoninger/riller. Dit arbejde ser for jævnt ud til at have de der riller. Desuden har du alt for mange masker til sidst. Prøv at sikre sig at du har det rigtige maskeantal iflg. opskriften efter hver række. Håber det lykkes 🙂

 19. Birthe says:

  Efter et par forsøg lykkedes det mig faktisk at lave skoene. Jeg hækler ikke så tit og er bestemt ikke øvet og det her var noget af en udfordring for mig. Men er nu godt tilfreds med resultatet selvom det måske ikke blev helt efter bogen. Nu er jeg spændt på at se om min niece passer dem næste gang vi er sammen. Tak for den fine opskrift og hjælp med link til hvordan man skulle hækle maskerne. Det var den mest lige til opskrift jeg har kunnet finde på nettet

 20. Lene says:

  De er så søde de futter 🙂 Jeg lavede dem for små 2 år siden til min niece og er nu gået igang med dem igen – denne gang til mit eget kommende barn. Synes de er sååå fine. Tusind tak for en fantastisk opskrift 🙂

Skriv et svar