Afstivning af hæklerier

Print Friendly, PDF & Email

Afstivning_4

Det kan fra tid til anden være nødvendigt at afstive dine hæklerier, for at de holder formen pænt. Der er uendeligt mange husmoderråd om afstivning, men jeg har valgt at dele en metode med jer, som jeg synes fungerer rigtig godt – og som samtidig er ultranem!

Ved en simpel Google-søgning fandt jeg nemlig et utal af fremgangsmåder, nogle noget mere omstændige (og dyre) end andre. Jeg ville gerne afstive med kartoffelmel, så jeg slap for at rode med klistret sukker. Jeg syntes at opskrifterne stak i mange forskellige retninger, så jeg valgte at følge et sammensurium af dele hele og røg i køkkenet for at eksperimentere indtil jeg fandt en løsning, som jeg synes virkede.

Opskriften er til en medium afstivning. Hvis tingene skal være helt stive, kan du putte mere kartoffelmel i blandingen. Men husk at gøre det inden du hælder vand i, og ikke undervejs, for så kan det klumpe!

Min opskrift finder du her:

1. hæld 3 spsk kartoffelmel i en skål og tilsæt 2 dl koldt vand.

2. rør kraftigt i blandingen med et piskeris, så kartoffelmelen opløses.

3. hæld 3 dl kogende vand i skålen, mens du fortsat rører kraftigt i blandingen.

4. når massen er jævn, dypper du dine hæklerier i den, hvorefter du vrider dem hårdt op.

5. form hæklerierne og læg dem til at tørre på et håndklæde, en flamingoplade, en pude, et stykke bagepapir eller lignende. Hvis de skal have en bestemt form, kan du evt. hjælpe på vej med nogle knappenåle til at holde formen, eller ved at lægge det hæklede i pres under noget tungt.

6. hvis du vil stryge dine hæklerier skal dette gøres, mens dine hæklerier stadig er fugtige. Alternativt skal du sørge for at fugte dem godt, inden strygningen, eller stryge dem gennem et fugtigt viskestykke.

OBS! Du kan også sagtens bruge denne afstivning til farvede hæklerier, men sørg for at kartoffelmelen er rørt HELT ud inden du dypper hæklerierne. Hvis det skulle kikse, og det ikke bliver helt rørt ud, så er det værste der kan ske, at du skal skylle det hæklede godt op i vand og starte forfra.

Afstivning_5

Måske vil du også kunne lide disse tips og guides:

Køb dit garn på nettet

Køb dit garn på nettet

Køb dit hækletilbehør på eBay

Køb dit hækletilbehør på eBay

Hækle i dobbelt garn

Hækle i dobbelt garn

6 comments

 1. Louise T. says:

  Har du hørt om Paverpol?
  Jeg har nemlig et ret tungt projekt (en kurv i zpagetti garn), der skal stives – og jeg tror ikke, at kartoffelmel kan gøre det…
  Jeg har fået det anbefalet til stivning af tungere projekter og har ledt og ledt efter blandingsforhold i den forbindelse, men er ikke kommet helt i mål…
  Håber på lidt tips og tricks herfra 😉

  Og tak for en dejlig udførlig blog!
  KH
  Louise

 2. Janni says:

  Hej 🙂
  Jeg skal afstive nogle trekanter til en vimpel. Vil du stive hver enkelt først, og så hækle dem på en snor bagefter? Eller omvendt?:)
  Mvh Janni

Skriv et svar