Baby cardigan med muslingemønster

Print Friendly, PDF & Email

Baby cardigan med muslingemønster_2

Jeg har længe været på jagt efter den HELT rigtige cardigan til en lille babypige. Men som jeg også har det med huer, så kan der nogle gange være så mange valgmuligheder, at man ikke kan se skoven for bare træer. Så jeg fik lyst til at kaste mig ud i det selv. Så behøvede jeg ikke at lede længere, og jeg kunne selv bestemme hvordan den skulle se ud. Win-win!

Her er resultatet. Hæklet med følelse og hjerteblod (ikke på den helt så dramatiske måde, som det kunne lyde), så jeg håber meget, at I kan lide den! 🙂

HVAD SKAL JEG KUNNE
Luftmaske (lm)
Fastmaske (fm)
Kædemaske (km)
Stangmaske (stm)
2 stangmasker sammen (2 stm sm)*

* 2 stangmasker sammen hækles på følgende måde:
Start med at hækle en almindelig stangmaske, men træk kun garnet igennem de to første løkker, uden at færdiggøre masken. Start herefter en ny stangmaske i næste maske og træk igen kun garnet gennem de første to løkker. Afslut med at slå garnet om nålen og trække igennem alle løkker. Således har du hæklet to stm sammen.

HVAD SKAL JEG BRUGE
Bomuldsgarn. Jeg brugte ca. 100 gram.
Hæklenål str. 3.5.
5 små, søde knapper.

STØRRELSER
Jeg har målt efter på en babybody str. 56 undervejs, så jeg tør godt sige, at cardiganen er str. 0-3 måneder (og nok mere 0 end 3).

Cardiganen måler, med min hæklefasthed:
Skulder til bundkant: 23 cm.
Ærmehul til ærmehul: 20 cm.

OPSKRIFT

Bærestykke
Med hæklenål str. 3,5, slå 42 lm op.

1. rk.: startende i 3. m fra nålen, hækl 1 stm i alle m, rækken ud, 2 lm, vend (40 m).
2. rk.: *1 stm, 2 stm i næste m*, gentag *-* hele rækken ud, men afslut med 1 stm i sidste m, 2 lm, vend (59 m)
3. rk.: *2 stm, 2 stm i næste m*, gentag *-* hele rækken ud, og afslut med 1 stm i hver af de sidste 2 m, 2 lm, vend (78 m)
4. rk.: 1 stm, *1 lm, spring 1 m over, 1 stm*, gentag *-* hele rækken ud, afslut med 1 stm i sidste m, 2 lm, vend (78 m)
5. rk.: 1 stm i alle m, hvor alle lm-mellemrum tæller som 1 m, 2 lm, vend (78 m)
6. rk.: *3 stm, 2 stm i næste m*, gentag *-* hele rækken ud, og afslut med 1 stm i hver af de sidste 2 m, 2 lm, vend (97 m)
7. rk.: 1 stm i alle m, 2 lm, vend (97 m)

Sådan ser det hæklede bærestykke ud:

Baby cardigan med muslingemønster_1

Indtagning til ærmer
8. rk.: 11 stm, 5 løse lm, spring 23 m over, 29 stm, 5 løse lm, spring 23 m over, 11 stm, 2 lm, vend.
9. rk.: 1 stm i alle m, inkl. i lm under ærmerne, 1 lm, vend (61 m)

Cardigankroppen
10. rk.: *1 fm, spring 1 m over, 5 stm i næste m, spring 1 m over*, gentag *-* hele rækken hen og afslut med 1 fm i sidste m, 2 lm, vend  (15 muslinger).
11. rk.: 2 stm i første m, *1 fm i midterste maske på muslingen (dvs. nr. 3), 5 stm i fm mellem de to muslinger*, gentag *-* hele vejen hen og afslut med 2 stm i sidste m, 2 lm, vend.
12. rk.: 5 stm i første fm før muslingen, *1 fm i midterste maske på muslingen (dvs. nr. 3), 5 stm i fm mellem de to muslinger*, gentag *-* hele vejen hen og afslut med 1 fm i sidste m, 2 lm, vend.
13.-? rk.: gentag rk. 11-12 indtil cardiganen har den ønskede længde. Afslut med en række på retsiden. Du skal ikke være bekymret over, at cardiganen gaber meget på midten, for den får en bred kant senere!
Klip og hæft ender
OBS! Du kommer måske til at undre dig senere, fordi du skal starte med at hækle en kant, lige rundt om hjørnet fra hvor du slutter nu. Jeg synes dog, at det giver det pæneste resultat, hvis du ikke forsøger at “komme rundt om hjørnet” med garnet, men derimod klipper og hæfter på ny.

Ærmer
1. rk.: hav retsiden af dit arbejde vendt ud og sæt garnet til med 1 km i den ene nederste ærmekrog. Hækl herefter 2 lm, 1 stm i alle m hele vejen rundt, startende i samme m som lm, afslut med 1 km i første m.
2. rk.: 2 lm, 1 stm i alle m, startende i samme m som lm, afslut med 1 km i første m.
3.-4. rk.: gentag 2. rk.
5. rk.: 2 lm, *3 stm, 2 stm sm*, gentag *-* hele vejen rundt og hækl 1 stm i alle resterende m, afslut med 1 km i første m.
6.-8. rk.: gentag 2. rk.
9. rk.: gentag 5. rk.
10.-16. rk.: gentag 2. rk.
17. rk.: 1 lm, *spring 1 m over, 5 stm i næste m, spring 1 m over, 1 fm i næste m*, gentag *-* hele vejen rundt og afslut med 1 km i første m.
Klip og hæft ender.

Kant
1. Med retsiden af arbejdet mod dig, sæt garnet til med 1 km i den nederste hjørnemaske i cardiganens højre forstykke.
2. Hækl nu fm jævnt op langs cardiganens højre side, rundt langs halsen og ned langs venstre side, mens du hækler 3 fm i hjørnerne ved halsen.
3. Når du når bunden af venstre forstykke skal du IKKE hækle videre langs bunden, men hækl derimod 2 lm og vend arbejdet.
4. Hækl nu 1 stm i alle m og 3 stm i hjørnerne, hele vejen rundt langs forstykke, hals og forstykke til du når højre sides bund.
5. Hækl 1 lm, vend og hækl herefter 1 fm i alle stm op langs højre forstykke og rundt langs halsen (stadig 3 fm i hjørnerne).
6. Inden du hækler videre ned langs venstre forstille, skal du nu beslutte, hvor dine knapper skal sidde på højre forstykke. Marker knap-stederne med en knappenål. Hækl nu ned langs venstre forstykke, men ud for hver knap hækler du nu en lille knapløkke.
7. Knapløkken hækles ved at hækle et antal lm (fx 6-8, afhængig af din knaps størrelse), hvorefter du hæfter løkken med 1 fm i samme maske, som du startede i.
8. Hækl videre med fm indtil næste løkke, osv., indtil du når nederste hjørne.
Klip garnet og hæft ender.

God fornøjelse! 🙂

Baby cardigan med muslingemønster_3Baby cardigan med muslingemønster_4Baby cardigan med muslingemønster_5Baby cardigan med muslingemønster_6

Der er copyright på dette design. Læs mere om Garn Grammatiks Copyright.

Siden indeholder affiliatelinks. Læs mere om Garn Grammatiks Reklamepolitik.

Måske vil du også kunne lide disse opskrifter:
Baby cardigan med lille krave_3Babykjole med hulmønster_10Hættetrøje med lomme_8

40 comments

 1. Ditte says:

  Tusind tak, for en masse fantastiske opskrifter. Du formår virkelig at forklare de mest kringlede ting. Jeg er lige påbegyndt på denne cardigan – den er simpelthen så fin og jeg glæder mig til, at vores lille pige melder din ankomst, så hun kan få den på! Og opskriften er jo virkelig nem, for en ‘begynder’ som mig 🙂
  Dog har jeg lige en side bemærkning til opskriften. I rk. 8 har du glemt at skrive, at 23m springes over igen. Eller, jeg går i hvert fald stærkt udfra, at de skal springes over, ellers giver det ingen mening i mit hoved 🙂

  • Louise says:

   Hej Ditte

   Hvor dejligt at høre, at du kan lide min side. Og lige så dejligt, at du tager dig tid til lige at skrive, når du opdager en fejl. For JA – det havde jeg da glemt at skrive. Mange tak for det, det er nu rettet 🙂

   Hav en god dag!

   Kh. Louise

 2. Trine says:

  Hej Louise
  Hvor er det en fantastisk side og ikke mindst opskrifterne. Jeg eeeeeelsker denne lille cardigans til pige. Desværre er min datter allerede 7 måneder og ALT for stor til den. Har du nogen ide til hvordan jeg kan lave den større og stor nok til hende? Hun bruger allerede str 80 i tøj. Den vil være SÅ sød i en julerød.
  Vh Trine

  • Louise says:

   Hej Trine

   Tusind tak – er glad for, at du kan lide den! 🙂 Den er sværere at opskalere, når der kun er én størrelse til en start. Men jeg har skrevet lidt om det under “Kontakt >> Spørgsmål og Svar”.

   Held og lykke med det! 🙂

   Kh. Louise

 3. kira says:

  Hvor er den bare fin!! Er igang med den nu, men fik åbenbart lavet bærestykket for stort. endte med 36 masker for meget :O Aner ikke hvordan jeg har båret mig ad! Men sådan er det vel som nybegynder 😉 så vi piller lige 3,5 timer op, og prøver igen.. Jeg giver ikke op!! 😀

  • Louise says:

   That’s the spirit, Kira! Og er rigtig glad for, at du kan lide den! Et tip kunne måske være at tælle efter hver række 🙂

   God fornøjelse!

 4. kira says:

  Hehe ja det gjorde jeg også her anden gang 😉 Dog mangede der alligevel to masker til sidst. Men fik snydt og lavet to ekstra stangmasker i sidste række. Så endte jeg med 97 alligevel 😉

 5. kira says:

  Har nok et lidt dumt spørgsmål.. Men til slut i kroppen står at man skal hækle på retsiden.
  – Hvordan ved jeg om jeg hækler på retsiden?
  i starten af ærmerne står der også at retsiden skal vende ud, men det er vel bare, at cardiganden ikke skal vende på vrangen? eller? 🙂

  • Louise says:

   Ja, retsiden er at cardiganen ikke er på vrangen. Retsiden er desuden ret debatteret inden for hækling. Nogle mener slet ikke at man kan tale om ret/vrang, da vrangsiden ofte er lige så smuk som vrangsiden.

   Jeg plejer at sige: vælg den side DU synes er pænest og så erklær den for ret, og vær konsekvent derfra, så den er ret resten af vejen igennem.

   Ellers kan du faktisk altid se det på startkanten, hvor du slog luftmasker op. Der vil retsiden have en kant, der “ruller” en lille smule ind mod dig, mens vrangsidens kant ruller en smule væk fra dig.

   Håber det giver mening.

   Kh. Louise

 6. Lianna Valentin says:

  Er der nogen som har forsøgt at lave den i andre størrelser? 🙂 og hvilken teknik brugte i? 🙂

 7. Kristina Larsen says:

  Super fin cardigan.
  Jeg er gået igang men kan ikke få rk. 6 til at passe.
  6. rk.: *3 stm, 2 stm i næste m*, gentag *-* hele rækken ud, og afslut med 1 stm i hver af de sidste 2 m, 2 lm, vend (97 m)
  3 stangmasker i første m, er det ikke meget til at starte med?

 8. Ditte Thygesen says:

  Jeg er meget i tvivl om hvor mange masker der skal være i starten af ærmet. Det er jo rimelig afgørende hvor mange masker det er til at starte med for at det ikke bliver for stramt ved hånden.

 9. Signe says:

  Hvor er den altså fin… Jeg ville synes, at et råd til, hvordan man laver den i større størrelse ville være alle tiders. Jeg er ikke så god til sådan noget endnu.

 10. Heidi says:

  Tak for mange fine opskrifter:) En nybegynder som mig bliver dog let forvirret… Hvordan skal jeg forstå 3. række i bærestykket? Sådan som jeg læser det, skal jeg lave 2 stangmasker i alle masker, men det kan jo slet ikke passe i forhold til det antal masker jeg skal ende med at have (78)? Kan nogen oversætte for mig?

 11. Maria says:

  Jeg forstår ikke 3. række i bærestykket.. 2 stm og 2 stm. i næste maske? Dvs 2 stm i hver maske? Så kommer der alt for mange masker :S Skal vidst have lidt hjælp til at uddybe den..

 12. Sofie says:

  Der opstår et problem ved mig, når jeg starter på ærme nr. 2. Det første blev super fint, hvor det blev smallere ved række ni og lidt mere løst, når muslingemaskerne laves til sidst.

  Det er som om, ærmet ændrer sig fra række til række, og jeg er faktisk i tvivl om, hvor mange masker, der skal være i ærmerne hele vejen rundt – det står heller ikke i opskriften 🙂

  Men ellers kæmpe tak for gode opskrifter! Dette er tredje projekt fra din hjemmeside!

 13. Randi says:

  Hej Louise,

  Hvor er den bare fin. Lige sådan en jeg leder efter, bare til min datter som bruger str. 92/2 år. Har du nogle gode råd til hvordan jeg får den til at passe. Det skal lige sige at jeg er ret ny i hæklefaget. Har kun prøvet de opskrifter du har gemt som nemme. 😉

  Mvh Randi

 14. Ditte says:

  Hej. Hvor er det en fin cardigan! Ernetop gået gang med at hækle den i en fin klar græsgrøn – det bliver SÅ godt. Jeg kan dog ikke helt få antallet af maske til at stemme i række 3. Der står “2 stm, 2 stm i næste maske” og i alt skal man ende op med 59 maske. I række 2 står der at man har 40 masker. Hvis jeg følger beslrivelsen i række 3 ender jeg op med ca 80 masker og ikke de 59, som du ellers skriver. Er der mon en tastefejl? Skulle der have stået “1 stm, 2 stm i næste maske”?

 15. Ditte says:

  Hov. Der blev jeg vidst lige forvirret. Det er selvfølgelig 59 masker i række 3 og 79 masker i række 4, jeg har problmer med. Jeg kan stadig ikke få regnestykket til at gå op, hvis jeg skal lave 2 stm i hver maske i række 3 ender jeg op med mere end de 79 masker

 16. Julie says:

  Hej.
  Hvor på ærmethullet måler du? Er det i toppen eller under armene. Jeg kan simpelthen ikke få det til at blive 20 cm under armen og det er lige meget hvor løst eller hvor stor en nål jeg bruger 🙁
  Håber du kan hjælpe
  Mvh Julie

 17. Stine Laursen says:

  Hej

  Er ved denne skønne cardigan men rk 8 forstår jeg ikke lige helt
  Det med de løse masker. Kan du evt forklare det lidt nærmere

  Vh stine

 18. Lisa says:

  Hejsa
  Tak for dine skønne opskrifter som jeg nyder at gøre dig kunsten efter.
  Hvilken farve fra Havblik har du brugt til denne cardigan? Synes ikke jeg kan finde farven.
  På forhånd tak for hjælpen.
  Kh Lisa

 19. Trine says:

  Hej!
  Ville man kunne fortsætte med stangmasker hele vejen ned, istedet for muslingemønsteret? Så man bliver ved med at have 61 masker? Ville den så stadig passe eller ville den blive for smal om maven? 🙂

  Mvh Trine

 20. Leila Kure says:

  forstår simpelthen ikke ærmerne. du skal starte i den ene krog? men eftersom du hækler rundt vil afslutningen med km drejer sig forskelligt, så på den ene arm ses den dreje sig fra forsiden højre arm..venstre arm drejer den sig fra bagsiden..

 21. Louise Schøler Andersen says:

  Hvis nu man gerne vil lave denne i ca str 74-80, hvor mange luftmasker vil man så skulle starte med?

 22. Louice says:

  Hvordan kan man gange opskriften op? Jeg vil så gerne hækle den til min datter som bruger str 80-86.
  Og læste en af koMmentarerne at det kunne lade sig gøre men kan ikke finde det. Har i øvrigt hæklet denne til dukken 🙂

 23. Simone says:

  Jeg er gået i gang med denne fine cardigan, men er gået i stå allerede ved række 3. Der står 2 stm, 2 stm i næste m og gentag, men hvis jeg gør dette (2 stm i hver maske) får jeg meget mere end 78m. Hvad gør jeg forkert ?

  Mvh Simone

Skriv et svar