Hæklefasthed

Print Friendly, PDF & Email
 
image


Hæklefasthed

Måske har du som nybegynder siddet og læst dig igennem en masse opskrifter på nettet. Og måske er du her stødt på udtrykket “hæklefasthed”. Det betyder i bund og grund, at vi alle hækler forskelligt. Nogle strammer naturligt mere til mens de arbejder, mens andre er meget løse i deres masker.

Hæklefastheden har størst betydning, hvis du hækler tøj. Det er jo ikke så fedt at sidde og bruge timevis på den der helt vildt søde cardigan til gudbarnet på 6 måneder, blot for at konstatere, at din hæklefasthed havde forvandlet kreationen til str. nyfødt. Det omvendte går måske bedre an… 😉

I eksemplet herunder kan du se to eksempler på hæklefasthed. I begge eksempler har jeg slået 25 masker op og hæklet 10 rækker fastmasker, med samme størrelse hæklenål. Så du kan nok se, at det ikke er helt ligemeget med hæklefastheden, når du fx hækler tøj!

Mit råd til dig er: glem alt om hæklefasthed, indtil du er blevet ordentligt dus med din hæklenål. Jeg vil anbefale dig at du simpelthen hækler, så det føles naturligt i dine hænder. Lad være med at bekymre dig, om det er for løst eller stramt. Bekymr dig hellere om, om dine hænder slapper ordentligt af imens. Personligt opdagede jeg fx at jeg krampede HELT vildt i mine hænder i starten fordi jeg troede, at stramt var godt. Men ligesom med gamle tanter, så er stramt ikke nødvendigvis godt… Så lad dine hænder bestemme.

Når du så er klar til cardiganen, så læs opskriften. Der er som oftest en indikation af hvor bredt/højt det endelige værk skal blive. Når du har hæklet de første 5-10 cm. kan du regne ud, om det kommer til at passe med din hæklefasthed. Hvis ikke, så er det desværre en ommer. Men på plussiden vil du næste gang vide, om du skal lægge til eller trække fra.

God hækling! 🙂

Måske vil du også kunne lide disse tips & guides:

Indtagning af masker
Indtagning af masker
Magisk ring (mr)
Magisk ring (mr)
Udtagning af masker
Udtagning af masker

16 comments

 1. Yvonne says:

  Hæklefasthed:
  Hvordan ved man om, man hækler med den rigtige hæklefasthed, når opskriften kun beskriver, hvor mange omgange, man skal hækle og ikke hvor mange cm det skal måle etc.
  Håber du kan hjælpe mig.
  (jeg er nybegynder)
  vh
  Yvonne

  • Louise says:

   Hej Yvonne 🙂

   Jeg har svaret dig ovre i din anden kommentar, under “Kontakt”. Men kort fortalt, så lyder det faktik lidt mystisk, at der ikke er angivet hæklefasthed. Man kan jo argumentere for, at det er ligemeget med bamser, legetøj mv. Men hvis du hækler tøj, så bør hæklefastheden være angivet. Måske du kan smide et link til den opskrift du sidder med? Jeg er ikke ekspert i hæklefasthed, men to hjerner er måske bedre sammen, så jeg vil da gerne gøre et forsøg på at hjælpe, hvis jeg kan tolke andet ud af opskriften?

   Hæklehilsner
   Louise

 2. Anne says:

  Hej Louise

  Jeg skal til at lave en poncho til en lille sød pige. Hæklefastheden er angivet i opskriften, men nu, efter 5 forsøg og en del timers arbejde, må jeg konstatere, at jeg bare ikke kan hækle så løst, at det kommer til at passe med de angivne mål.
  Vil det eventuelt hjælpe at bruge en nål, der er et nummer større?

  Igen – tak for dine dejlige og hjælpsomme tips og tricks 🙂

  MVH Anne

 3. Tone says:

  Hej Louise,

  Jeg er stødt på en hækleopskrift med strikkefastehed, øhhhh lidt svært at ramme de 10×10 cm med 20 m og 10 pinde

 4. Tone says:

  Hej Louise,
  Jeg kan se at hele kommentaren ikke kom med.
  Jeg endte med at konstatere at efter at have googlet hæklefasthed og jeg så fandt din side kan jeg se at jeg blot skal vænne mig til at hækle, som du foreslår.
  Tak for rådet.
  I kærlighed
  Tone

 5. nina says:

  Hej. Mit største problem som nybegynder er at højden på hæklestykket bliver for kort, men bredden passer. Har lige hæklet en hue, der passede i omkreds, men kunne bruges som kalot!!!… hvad gør jeg dog galt???

  • Louise says:

   Hmm… Det er et supergodt spørgsmål. Ved det ikke for at være ærlig! Prøv at uploade et billede og høre i en af de store hæklegrupper på facebook.

   Kh. Louise

 6. Beth says:

  Hvor er det bare en fantastisk blog. Og virkelig gode råd, og god overskuelighed.
  Jeg er nybegynder (dag 3 / hæklet ca. 8 timer i alt). Jeg læste indlægget om hæklefasthed, og det gjorde mig glad at jeg ikke nødvendigvis er dårlig pga. lidt løsere masker. Synes mine masker er fine, men har nu 41 rækker og stykket måler nu 23,5 cm (opskriften sagde 88 rækker lig 23,5 cm). Men, det er jo også mit første værk. ( 3. forsøg).
  Jeg ved dog ikke hvordan jeg afslutter. Har søgt på nettet, og kan kun finde hæftning, men synes ikke det er godt beskevet. Plus, jeg har kun brugt en farve, og har nu kun den sidste maske, som jeg ikk ved hvordan jeg “lukker af”/afslutter. Kan du hjælpe?
  (Har vedhæftet et billede af mit værk. Ja, det er ikke så lige, som jeg ville ønske. SKal lige finde ud af hvordan jeg gør det bedre i fremtiden! :)).
  Tak for den fine, overskuelige og hjælpende blog. Jeg vender nok tilbage ! 🙂

  • Louise says:

   Hej Beth

   Først og fremmest – tillykke med at du er begyndt at hækle – det vil du ikke fortryde! 🙂

   Dernæst synes jeg det lyder underligt med hæklefastheden på din opskrift, for dine masker er fint tætte. Husker du mon at bruge den rigtige størrelse nål, for det har meget afgørende betydning for fastheden!

   Når du afslutter, så klipper du blot garnet over og efterlader en garnende, som du syr lidt frem og tilbage ind blandt maskerne i det hæklede.

   For generelle hæklespørgsmål (og ikke specifikke spørgsmål til mine opskrifter), så kan jeg også varmt anbefale de to hæklegrupper på facebook, der hedder “Hækle, hækle, hækle og andre hæklerier” og “Hæklepinden”. Der er folk rigtig søde til at hjælpe, og de har mulighed for at svare lidt hurtigere end jeg kan som enkelt-kvinde-blog…

   Kh. Louise

 7. Beth says:

  Kære Louise.
  Tusind tak for dit svar (som jeg synes kom meget hurtigt).
  Jeg harfatisk meldt mig ind i gruppen, da du vist også henviste til den et sted. Tak for det.
  Ja, jeg brugte nårl 3,5, og opskriften sagde den nål man ville (men hun brugte 2,0). Så det giver mening. Og tak fordi du lige kan fortælle mig at jeg hækler fast. Godt at vide, som du jo selv skriver. 🙂 Tak for det svar også.
  Ja har fundet ud af at jeg vist skal ud ovg invistere i en briderinål, så jeg kan hæfte ender. Det er lid en jungle med alle de ting man skal bruge, som helt ny, men egnr med at fin ud af det efterhånden.
  Igen, tak for din virkelig fine blog.
  Rigtig god wekend!

 8. Ria-Kirstine says:

  Hejsa 🙂

  Super blog.

  Har et hurtigt spørgsmål, hvis nu man gerne i gang med og hækle en semi-løs cardigan til en selv, men man ikke helt kan få gaugen til at passe, min sviger med enten 1cm for meget eller for lidt, hvad ville så være det mest optimale at vælge… Selv tænker jeg at vælge den hvor min prøve er +1cm da jeg tænker garnet kryber i vask…

  Har du svaret?? 🙂
  På forhånd tak

 9. Jeanette says:

  Hej!
  Når man skal lave en hækleprøve er det så netop luftmasker med et antal fastmasker i? Jeg skal til at hækle noget, hvor jeg skal have det til at passe ret præcist, men kan ikke finde nogen forklaring på hvordan man “eksakt” laver en hækleprøve (altså hvilke masker og sådan).
  Tak for hjælp!

 10. Heidi says:

  Hej, jeg har fundet et strikke opskrift, men jeg kan kun hækle. Kan mand lave den om til en hækleopskrift?

Skriv et svar