Poncho til børn

Print Friendly, PDF & Email

Poncho_barn_7

Denne lille søde poncho er både nem og hurtig at hækle. Den er sød og dekorativ uden på en fin, langærmet bluse i efteråret, men kan også bruges til at lune de små på lyse sommernætter. Uanset hvad du bruger den til, så er jeg sikker på, at den vil vække glæde i ethvert klædeskab.

Opskriften er fundet hos Yarnspirations, som har et utal af lækre opskrifter! De har givet mig lov til at oversætte deres opskrifter til dansk, så denne opskrift er ikke den eneste fra deres side. Originalopskriften finder du lige HER.

Jeg har klassificeret denne opskrift som mellemsvær. Men det er udelukkende pga. flere forskellige masker, kanthækling og sammensyning. Så hvis du er nybegynder med bare lidt erfaring, så kast dig endelig ud i denne!

STØRRELSER
Ponchoen er tilgængelig i str. 2-4 år og [6-8 år].

Opskriften angiver følgende brystmål:
2-4 år: 53-58.5 cm.
6-8 år: 63.5-67 cm.

HÆKLEFASTHED
14 masker på 11 rækker skal udgøre 10×10 cm.

HVAD SKAL JEG BRUGE
Bomuldsgarn eller uldgarn i de ønskede farver (ca. 100-150 g.).
Evt. mohairgarn til at hækle sammen med primærgarnet, for et lidt mere ‘fluffy’ look.
Hæklenål str. 4.5 og str. 5.0. Eller køb et helt sæt.

HVAD SKAL JEG KUNNE
Luftmaske (lm)
Fastmaske (fm)
Kædemaske (km)
Halvstangmaske (hstm)
Stangmaske (stm)

Poncho_barn_1

OPSKRIFT

PONCHO (lav 2 ens rektangulære stykker)
I ponchoens grundfarve og med hæklenål str. 5.0, slå 84 [90] lm op.
1. rk.: 1 hstm i 3. maske fra nålen. Herefter hstm i alle m hele vejen hen, vend (82 [88] m).
2. rk.: 1 lm, 1 fm, 2 lm, 1 stm i første m, *spring 2 m over, 1 fm, 2 lm, 1 stm i næste m*, gentag *-* hele vejen hen indtil de sidste 3 m. Spring her 2 m over og afslut med 1 fm i sidste m, vend.
3. rk.: 1 lm, 1 fm, 2 lm, 1 stm i første fm, *spring stm og 2-lm fra sidste række over, 1 fm, 2 lm, 1 stm i næste m*, gentag *-* hele vejen hen indtil de sidste 3 m. Spring her 2 m over og afslut med 1 fm i sidste m, vend.

I 3. rk. skal du hækle 1 fm, 2 lm, 1 stm i alle fastmasker fra sidste omgang. Det er her illustreret med en hæklenål i fastmaskerne, som du skal hækle i:

Poncho_barn_2

4. rk.: 2 lm, hstm i første m, *2 hstm i lm-buen, 1 hstm i fm*, gentag *-* til enden af rækken, vend.
5. rk.: 1 lm, fm i alle m hele vejen hen, vend.
6. rk.: gentag 5. rk.
7. rk.: 2 lm, hstm i alle m hele vejen hen, vend.

2.-7. række udgør ponchoens mønster.

Hækl yderligere 21 [27] rækker i mønsteret, klip og hæft ender.

Således ser mønsteret ud:

Poncho_barn_3

SAMMENSYNING
Sy de to ponchostykker sammen, som vist på illustration og billede. Vær opmærksom på, at du får vendt stykkerne rigtigt ift. ret/vrang og mønsteret op/ned. Du kan evt. starte med at sætte et par nåle i og løfte arbejdet op, så du kan se det, unden du syr.

Poncho_barn_13Poncho_barn_5Poncho_barn_6

BUNDKANT
1. rk.: med retsiden af arbejdet mod dig, fæstn kantgarnet med en km på bagsiden af ponchoen i ponchoens spids. Hækl fm hele vejen jævnt rundt langs ponchoens kant og afslut med 1 km i første fm.
2. rk.: 1 lm, herefter 1 fm, 2 lm, 1 stm i første m, *spring 2 m over, 1 fm, 2 lm, 1 stm i næste m*, gentag *-* hele vejen rundt og afslut med 1 km i første fm. Klip garnet og hæft ender.

HALSKANT
1. rk.: med retsiden af arbejdet mod dig, fæstn kantgarnet med en km i V’et på bagsiden af. Hækl fm hele vejen jævnt rundt langs halsen og afslut med 1 km i første fm.
2. rk.: 3 lm (tæller som 1 stm), herefter stm i alle m hele vejen rundt og afslut med 1 km i øverste lm af første 3-lm. Klip garnet og hæft ender.

BINDESNOR
Med hæklenål str. 4.5 og ponchoens kantfarve, lav en luftmaske snor på 105 [120] cm. Du kan bruge lm-snoren som den er, men jeg synes det er pænest, hvis du hækler km tilbage af lm- snoren i alle masker. Det giver en lidt tykkere og mere jævn bindesnor.

Lad den oprindelige garnende hænge for enden af lm-snoren og tråd denne garnende på en nål. ”Væv” herefter bindesnoren ind mellem stangmaskerne i halsåbningen, som du synes det er pænest. Jeg gik under 2, over 2 hele vejen rundt. Når bindesnoren er vævet på plads kan du hæfte garnenden på din bindesnor.

Således ser det ud, når du væver bindesnoren ind mellem stangmaskerne:

Poncho_barn_14

FÆRDIG! 🙂

Poncho_barn_8Poncho_barn_12Poncho_barn_11Poncho_barn_10Poncho_barn_9

Måske vil du også kunne lide disse opskrifter:

Lille pung til dims og dutteri_1Pandebånd med blomst_1

37 comments

 1. Kristine says:

  Haps, den nupper jeg! Den ser smadder lækker ud, jeg glæder jeg mit til at gå igang med, til min to-års pige 🙂

   • Dina says:

    bence golden rose un ayrıntılı standı olan bir yeri mutlaka ziyaret etmelisin.far dokuları cok güzel.mavi rimelininse rengi bulunması zor güzellikte.allıkda ise flormar no:91 e bir göz at bence.bunların dısında malesef pek türk markası yok güvenilebilecek.ama bu ikisininde bazı ürünleri cogu pahalı markaya tas cÄia±rtÄkr.sevg±lerimle.iyi tatiller

 2. Kristine says:

  Så lykkeds det, 2 stks blev det til 🙂 I den hvide/lyserøde kan man desværre ikke se det fine mønster, så blev nødt til at lave en mere 🙂
  De er lavet til henholdsvis en stor 2 års pige og en lille et års pige, nu håber jeg at de passer 😉 Tusind tak for opskriften! 🙂

  • Louise says:

   Hej Kristine

   Selv tak for opskrift – er så glad for at den vækker lykke rundt omkring.

   Dine ponchoer er blevet superfine. Jeg fristes da næsten til at sige at det var godt at du skulle lave én til 😉

   Kh. Louise

 3. Linda says:

  Hej.

  Super fin.
  Jeg kan dog ikke rigtig få mønsteret til at gå op… Jeg er gået op på nål fem selvom garnet jeg har valgt et til
  Nål 3 – kan det være derfor?

  Mvh Linda

  • Louise says:

   Hej Linda

   Jeg forestiller mig, at mønsteret kunne blive lidt løst, hvis du springer 2 nålstørrelser, men det bør ikke have betydning for, om mønsteret går op. Hvis du skriver lidt mere detaljeret om, hvor problemet opstår kan jeg nok bedre hjælpe 🙂

   Kh. Louise

 4. Kristine says:

  Super fint mønster!!! Havde dog mine kvaler med 3 & 4 række da jeg ikke havde forstået at der skulle hækles i samme maske… Øv øv

 5. Marie says:

  Hej
  Jeg har helt forelsket mig i denne poncho 🙂 Den er virkelig fin 🙂
  Jeg ville gerne lave den til min kærestes niece, men hun er 8 nu så ville spørger dig om du ved hvordan jeg gør så den kommer til at passe i størrelse? Jeg aner det nemlig ikke og har aldrig hæklet et stykke tøj
  På forhånd tak
  Marie

  • Louise says:

   Hej Marie

   Dejligt, at du kan lide den! 🙂 Og intet problem med størrelsen. For den største af opskrifterne, der er angivet er jo netop til str. 6-8 år. Det er den størrelse jeg selv har hæklet, og den passer fint min bonusdatter, der fylder 8 om 1 måned. Eneste lille ændring jeg lavede var, at jeg hæklede et par ekstra rækker på i længden, for at være helt sikker på, at den passede.

   Så klø du bare på efter opskriften 😉

   Kh. Louise

   • Marie says:

    Tænkte bare at den måske ville være for lille, da hun bliver 9 næste gang.. Men hækler bare et par ekstra rækker i længden så den passer 🙂 Tusind tak for svar 🙂

    • Louise says:

     Ah okay, så forstår jeg din spekulation. Men ja, jeg tror bestemt det skulle være rigeligt at tilføje et par rækker. Hvis du er på Instagram kan du også prøve at finde min profil og se det billede jeg har lagt på af min bonusdatter, med ponchoen. Så kan du få en fornemmelse af størrelse på et barn!

     Kh. Louise 🙂

 6. Marie says:

  Hej.
  Jeg har endnu et spørgsmål til ponchoen. Da jeg ikke kan se forskel på ret og vrang,vil jeg lige høre om du vil hjælpe mig. Kan du ud fra billedet se om de vender rigtigt og med samme side opad?
  Og hvordan kan man se forskel på ret og vrang?
  På forhånd tak
  Marie

 7. Lena Sejersen says:

  Hej tak for inspirationen. Jeg ville høre hvad du tænker om hvis jeg brugte Drops alpaca silk istedet for mohairgarn til ponchoen.
  Vh Lena

 8. Trine says:

  Hej Louise skal de 1 fm, 2 lm, 1 stm i næste m, i 3-4 række hækles i samme maske? Mit første forsøg ligner slet ikke nemlig? Samtidig med skrumper det :p

 9. Trine says:

  Okay tak for det Louise – men jeg gør et eller andet forkert siden jeg mister masker når jeg tæller rækken jeg er kommet til – men må prøve forfra.. 🙂

 10. charlotte says:

  Hej Louise.
  Vil du ikke fortælle hvad stykkerne måler både på den ene og den anden vej?
  Jeg har lavet på lidt tynder pinde men er så blevet i tvivl om jeg kan få det til at passe.
  Kh. Charlotte

  • Louise says:

   Hej Charlotte

   Det kan jeg desværre ikke, da hæklerierne er røget videre i systemet… Men, prøv evt. at linke dig ind via originalopskriften og se om der mon ikke står mål der?

   Kh. Louise

 11. Gitte Carøe says:

  Super sød poncho, den må jeg strikke til mit barnebarn. Tusind tak for opskriften.

  Venlige hækle hilsner fra
  Gitte

 12. Majbritt says:

  Hej
  tror du dette garn ville gå an?
  Blackhill Uld/Bomuld, Vejledende pinde 2½ – 3 – 3½
  og kan man ikke bare gane op, da jeg gerne ville lave en i voksen str?

 13. charlotte says:

  hvad gør jeg forkert når jeg mister masker i 4 række ?? jeg syntes jeg gør som du skriver, men det er i 4 rk det går galt:S skal der være lm imellem eller?

Skriv et svar