Vaskeklud med skrift og hjerte (Bad)

Print Friendly, PDF & Email

Vaskeklud med skrift_bad_1

For nyligt hæklede jeg et køkkenhåndklæde med skriften “køkken”, og det var sådan et hyggeligt projekt. Jeg fik derfor blod på tanden til mere, så lad mig præsentere… Vaskekluden! Jeg ved så faktisk ikke rigtig, om der stadig er nogen derude, der bruger de gode, gammeldags vaskeklude. Men ellers kan det være, at du måske kunne have lyst til at hækle den 3. fætter – karkluden?

HVAD SKAL JEG BRUGE
Hæklenål str. 3,0
Bomuldsgarn i 1-2 forskellige farver (til klud og kant).

HVAD SKAL JEG KUNNE
Luftmaske (lm)
Stangmaske (stm)
Fastmaske (fm)

OPSKRIFT
Jeg har valgt at klassificere opskriften som en ”mellemsvær” opskrift. Den er faktisk rimelig enkel at hækle, når først man kommer i gang – men jeg tænker, at det med at læse opskriften alligevel kan være en kende udfordrende for en nybegynder. Uden yderligere omsvøb – her er opskriften:

OBS! Læs før du hækler!

 • Ift. billedet har jeg i opskriften taget en enkel række med stangmasker ud i midten, så der kun er 1 række mellem “bad” og hjertet. På den måde bliver kluden lidt mere kvadratisk, som jeg synes en vaskeklud skal være 🙂
 • Alle rækker endes med 2 lm til at vende på.
 • En lm-bue tæller også som en maske. Dvs. hvis du skal hækle 3 stm og du skal hækle hen over en lm-bue, så hækler du 1 stm i m lige før lm-buen, 1 stm i selve lm-buen og 1 stm i m lige efter lm-buen.
 • For nemheds skyld, når jeg skal skrive – og ikke mindst du skal læse – opskriften, så bruger jeg forkortelsen ”lm-hop”. Det betyder, at du skal hækle 1 lm og springe 1 m over.

Slå 35 lm løst op.

1. rk.:  i 3 m fra nålen, hækl 33 stm, dvs. 1 i hver lm hele vejen ned (du har nu 33 masker, og det skal du fortsætte med at have hele vejen igennem arbejdet)

2. rk.: 2. rk.: 16 stm, lm-hop + 16 stm.

3. rk.: 15 stm, lm-hop + 1 stm, lm-hop + 15 stm.

4. rk.: 14 stm, lm-hop + 3 stm, lm-hop + 14 stm.

5. rk.: 13 stm, lm-hop + 5 stm, lm-hop + 13 stm.

6. rk.: 12 stm, lm-hop + 7 stm, lm-hop + 12 stm.

7. rk.: 11 stm, *lm-hop + 4 stm*, gentag *-* 1 gang mere, lm-hop + 11 stm.

8. rk.: 11 stm, lm-hop + 3 stm, lm-hop + 1 stm, lm-hop + 3 stm, lm-hop + 11 stm.

9. rk.: 12 stm, lm-hop + 1 stm, lm-hop + 3 stm, lm-hop + 1 stm, lm-hop + 12 stm.

10. rk.: stm i alle m

11. rk.: 6 stm, *lm-hop + 1 stm*, gentag *-* 1 gang mere, lm-hop + 2 stm, lm-hop + 5 stm, lm-hop + 4 stm, gentag *-* 2 gange mere, lm-hop + 4 stm.

12. rk.: 4 stm, lm-hop + 4 stm, lm-hop + 3 stm, lm-hop + 5 stm, lm-hop + 2 stm, lm-hop + 4 stm, lm-hop + 5 stm.

13. rk.: 4 stm, lm-hop + 5 stm, lm-hop + 2 stm, lm-hop + 5 stm, lm-hop + 2 stm, lm-hop + 5 stm, lm-hop + 4 stm.

14. rk.: som rk. 13.

15. rk.: 4 stm, lm-hop + 5 stm, lm-hop + 2 stm, *lm-hop + 1 stm*, gentag *-* 2 gange mere, lm-hop + 3 stm, lm-hop + 4 stm, lm-hop + 4 stm.

16. rk.: 4 stm, *lm-hop + 1 stm*, gentag *-* 1 gang mere, lm-hop + 4 stm, lm-hop + 5 stm, lm-hop + 2 stm, lm-hop + 5 stm, lm-hop + 4 stm.

17. rk.: 4 stm, lm-hop + 5 stm, lm-hop + 2 stm, lm-hop + 5 stm, lm-hop + 4 stm, lm-hop + 3 stm, lm-hop + 4 stm.

18. rk.: 4 stm, lm-hop + 4 stm, lm-hop + 3 stm, lm-hop + 5 stm, lm-hop + 2 stm, lm-hop + 5 stm, lm-hop + 4 stm.

19. rk.: 5 stm, lm-hop + 4 stm, *lm-hop + 3 stm*, gentag *-* 1 gang mere, **lm-hop + 4 stm**, gentag **-** 2 gange mere.

20. rk.: 4 stm, *lm-hop + 1 stm*, gentag *-* 1 gang mere, lm-hop + 6 stm, lm-hop + 1 stm, lm-hop + 4 stm, gentag *-* 2 gange mere, lm-hop + 6 stm.

21. rk.: stm i alle m. Klip garnet og luk af.

Slutteligt har jeg hæklet fastmasker i en kontrastfarve hele vejen rundt langs håndklædet (med 2 fm i hjørnerne). Det er ikke nødvendigt, men jeg synes det giver en pæn og ’færdig’ finish.

Er du mere til at hækle efter diagrammer, så kan du se udgaven i Excel her. Det er altså ikke med “officielle” tegn eller noget, men idéen er vist til at fange… håber jeg 🙂

Vaskeklud med skrift_bad_2

God fornøjelse! 😉

Der er copyright på dette design. Læs mere om Garn Grammatiks Copyright.

Måske vil du også kunne lide disse opskrifter:

Karklud med skrift og hjerte_mad_2Håndklæde_køkken_6Bogstavhækling_2

3 comments

 1. Sanne Holm says:

  Jeg ELSKER din blog!!
  Lige gyldigt HVAD jeg skal lave, så kan jeg altid finde opskrift/hjælp her. Det er pga. dig, at jeg er begyndt (fortsat) med at hækle og er blevet bedre til det.
  Tak tak TAK:)

 2. Annika Alstrup says:

  Hej.. er ved at hækle din fine vaskeklud men tænker jeg syns den er lille.. har hæklet løs har de masker som du. Men den er kun 16 cm er det det en vaskeklud skal være

Skriv et svar