Elefanten Bodil

Print Friendly, PDF & Email

Elefanten Bodil_21

Jeg ledte for nylig efter en elefant, der var sådan lidt “Lille-Per-Bodil-Kjer” agtig. Og ved allerførste Google søgning kom denne skønne sag op, lavet af Lea, fra bloggen Pif Paf Puf – endda med en dansk opskrift! Jeg faldt pladask for elefanten og gik straks i gang.

Lea har kaldt sin elefant “Sofies Elefant”, da den var til hendes datter, Sofie. Jeg kan dog ikke kigge på denne elefant, uden at tænke på Bodil Kjær. Så min kom altså til at hedde Bodil – det kunne ikke være anderledes 🙂

HVAD SKAL JEG KUNNE
Magisk ring (mr)
Luftmaske (lm)
Fastmaske (fm)
Kædemaske (km)
Indtagning (2 fm sm)

Desuden, hvis du vil hækle øjnene:
Halvstangmaske (hstm)
Stangmaske (stm)

HVAD SKAL JEG BRUGE
Hæklenål str. 3.5
Bomuldsgarn i 2-3 forskellige farver.
Sikkerhedsøjne – medmindre du hækler dem, som opskriften angiver.
Fyld

STØRRELSE
Den færdige Elefant er 20 cm. høj og 15 cm. lang. Men det kommer jo altid an på din hæklefasthed. Elefanten kan gøres større ved at hækle i dobbelt garn på fx. nål 4,0 eller 4,5. Eller den kan gøres mindre ved at hækle med fx nål 2,0 eller 2,5.

OPSKRIFT
Der er copyright på dette design. Læs mere om Garn Grammatiks Copyright.

Opskriften er som sagt lavet af Lea fra bloggen Pif Paf Puf, og du finder den lige HER.

For en erfaren hækler er det bare lige ud af landevejen på logikken. Men er du lidt nyere i hæklingens verden, så har jeg her tilføjet et par billeder og lidt kommentarer, som måske kan hjælpe dig lettere på vej gennem arbejdet.

Jeg refererer til Leas punkter (1., 2., 3. osv.) med referencen Ad1, Ad2 osv.

Krop (2 stk.)
Ad1) I starten af opskriften skriver Lea, at du altid skal huske at vende med 1 lm. Dette gælder også, når du bare hækler lm. Så når der i pkt. 1 står, at du skal hækle 28 lm, så er det altså 28 lm + 1 lm til at vende på.
Ad4) Her skal der ikke hækles + 31 masker, men derimod + 29 masker = 33 m.
Ad5) Her skal der ikke hækles 33 fm + 2 fm i sidste maske. Men derimod 32 fm + 2 fm i sidste m = 34 m.
Ad7) Her skal der ikke hækles 34 fm + 2 fm i sidste maske. Men derimod 33 fm + 2 fm i sidste m = 35 m.
Ad12) 12 lm + husk 1 lm til at vende på.
Ad13) Her får du 38 m, fordi du også hækler i alle lm.
Ad30) 10 lm + husk 1 lm til at vende på.
Ad 31) Der skal også hækles i lm.

Efter pkt. 11:
Elefanten Bodil_5

Efter pkt. 13:
Elefanten Bodil_6

Efter pkt. 24:
Elefanten Bodil_7

Den færdige krop:
Elefanten Bodil_8

Maven og det inderste af benene (1 stk.)
Kan evt. hækles i en lysere farve, så bugen fremstår lidt tydeligere. Jeg valgte fx at hækle dette stykke i svag gammelrosa, mens selve elefanten er gammelrosa.

Ad1) Her skal du IKKE have en ekstra lm til at vende på! Du skal altså kun have 29 lm i alt.
Ad 12) Du skal ikke hækle i de km du lige har lavet. Dvs. du vender arbejdet og hækler kun i de 8 fm.
Ad 17) Her hækler du også i lm og får således 18 m plus at du hækler 10 lm mere.
Ad 18) Der hækles i alle fm og lm = 28 m.

Efter pkt. 15:
Elefanten Bodil_1

Efter pkt. 16:
Elefanten Bodil_2

Efter pkt. 17:
Elefanten Bodil_3

Det færdige mavestykke:
Elefanten Bodil_4

Ører (2 stk.)
Ad 1) Her skal du IKKE have en ekstra lm til at vende på! Du skal altså kun have 6 lm i alt.
Ad 6) Du starter med at sætte garnet til i det ene hjørne med 1 km, og hækler herefter fm langs tre af ørets sider (den ene langside lader du være). Du behøver ikke at tage det så nøje, hvis du ender på 19 eller 21 masker, selvom der er angivet 20 m. Det vigtigste er, at du husker at hækle de ekstra fm i hjørnerne på de kommende runder.
Ad 7) 2 x 2 fm i hvert hjørne – dvs. at du skal hækle 2 fm i 2 fm i træk, så du øger antallet af masker med 2 pr. hjørne.

Hækling i kontrastfarve langs øret:
Elefanten Bodil_12

Øjne (2 stk.)
Ad 1 og 2) Brug garn i den farve, som du synes øjet skal have. Jeg valgte brun. Jeg syntes det blev lidt for gnidret at skulle hækle 8 fm i én maske, så jeg valgte i stedet at lave en magisk ring med 8 fm i.
Ad 4) Når der skiftes til den hvide garnfarve gør du dette ved at fæste garnet med 1 km, og herefter kan du hækle 1 lm, og SÅ starter du på at hækle *1 fm, 2 fm i næste m* hele vejen rundt.
Ad 5)  Jeg blev lidt forvirret over denne række. Det er ikke sikkert, at jeg kan beskrive den bedre, men jeg prøver at omformulere lidt, så der i hvert fald er lidt forskelligt at støtte sig op af. Du skal hækle: 2 fm i næste m, 1 fm i næste m, 1 hstm i næste m, 2 hstm i næste m, 1 stm i hver af de næste 2 m, 1 stm + 1 hstm i næste m, 1 hstm i hver af de næste 2 m, 1 fm i hver af de næste 2 m, 1 km.

Hale (1 stk.)
Ad 1) Her skal du IKKE have en ekstra lm til at vende på! Du skal altså kun have 11 lm i alt.

Jeg afsluttede desuden med at lave en haledusk (som Leas elefant også har). Jeg lavede den ved at sy en lang garntråd igennem spidsen af halen, rundt og rundt en masse gange, så der ligesom blev dannet en lukket garnring/cirkel med mange stykker garn. Lav hellere ringen lidt for stor, end for lille. Til sidst hæftede jeg garnet i halen og satte en saks ind i ringen, og klippede over, så der nu hang en masse garnender. Jeg sluttede med at studse spidserne, så de havde den rette længde.

Den færdige hale:
Elefanten Bodil_15

Sammensyning
Sammensyningen tog jeg selv lidt “på gefühl”, og det er slet ikke sikkert, at min er den smarteste måde… Men, jeg valgte at gøre det som følger:

Jeg lagde den ene krop med vrangsiden mod mig, og med H-maven ovenpå, så den passede. Jeg syede med ‘rundsting’, dvs. rundt om begge stykker af det hæklede, og tilføjede det andet kropsstykke. Jeg syede hele vejen langs benene på elefanten.

Herefter fæstenede jeg garnet igen og syede jeg med madrassting op langs undersiden af snabelen, langs forsiden af snabelen, langs ryg og ned langs bagdelen.  Til sidst stoppede jeg elefanten godt med fyld, inden jeg lukkede hullet omme ved numse og bagben.

Men, gør det som din logik siger dig. Det er heldigvis ikke raketvidenskab, når man ved hvordan elefanten skal se ud 🙂

Her er lidt billeder taget undervejs:
Elefanten Bodil_9
Elefanten Bodil_10
Elefanten Bodil_11
Elefanten Bodil_13Elefanten Bodil_14

God fornøjelse! 🙂

Elefanten Bodil_22Elefanten Bodil_23Elefanten Bodil_24
Siden indeholder affiliatelinks. Læs mere om Garn Grammatiks Reklamepolitik.

Måske vil du også kunne lide disse opskrifter:
Vimpelranke_lille_14Kay Bojesen Abe_24Babytæppe med lige muslingemønster_1

46 comments

 1. Mie/legmedsanserne says:

  Jeg er altså helt pjattet med din blog og de ting du laver, Louise 🙂 Tak for god inspiration. Jeg skal helt sikkert lave den på et tidspunkt men jeg har så mange projekter i gang. Men er lidt nysgerrig på, hvilket garn du har brugt og hvad farve, jeg synes nogle af billederne snyder lidt, så det er svært at sammenligne.
  Godt nytår.
  Kh. Mie

  • Louise says:

   Hej Mie

   Ihhh, tusind tak! 🙂

   Du har ret – billederne kan godt snyde lidt i farverne. Men Bodil er hæklet i Tante Grøns Havblik farver nr. 10, 11 og 13.

   Kh. Louise

 2. Cora says:

  Hej – føst vil jeg lige rose dig for en utrolig lækker blog og 1000 tak for at dele hækle opskrifter med os andre ^^

  Jeg har lige kigget “Bodil” opskriften igennem (dog kun lige kroppen) og har skrevet den ned, for at få overblik da jeg er nybegynder 😉

  I punkt 5 skriver du 32 fm og 2 lm i sidste maske, men i Leas opskrift er det 2 fm til sidst. Jeg er helt med på hvorfor du har “ændret” antal masker da det ellers ikke går op, men er det luftmasker i stedet for fastmasker til sidst?
  Det samme går igen i punkt 7.

  På forhånd tak
  Cora

 3. Christina Tørngren says:

  Hej Louise
  Er helt grøn i det her hækleri. Satte mig for i mandags at jeg skulle lære at hækle i min vinterferie og sidder nu med to stk af de fineste suttesnore.

  Jeg vil gerne lave Bodil men ved ikke hvad der menes med AD 1,2,3,4 osv.

  • Louise says:

   Dejligt at høre, Christina! 🙂

   Mht. Ad 1 osv., så er det bare et udtryk man bruger for at referere til et nr. Så ad 1 betyder fx “i forhold til nr. 1″…

  • Louise says:

   Ja, jeg er også ret pjattet med den søde elefant! Kan dog slet ikke svare på antal timer. Det er alt, alt for individuelt. Men god fornøjelse med projektet 🙂

 4. Sarah says:

  Hej Louise 🙂 Tak for en super hjemmeside med masser af spændende hækleopskrifter.
  Jeg er lige begyndt at hækle, da min kæreste og jeg skal være forældre til vores første barn til sommer, og så synes jeg, at det kunne være lidt hyggeligt at lave nogle ting til hende. Indtil nu har jeg hæklet en slange og elefanten her. 🙂 Min elefant har sin charme, da jeg ikke er helt hjemme i de forskellige former for masker endnu, men er nu godt tilfreds. 😉

 5. Christina says:

  Hvor meget garn har du brugt til elefanten, Louise? Kan jo lige så godt få købt det hele med det samme 😉 Jeg synes bare ikke lige, jeg kan se det i opskriften.

  • Louise says:

   Hej Bianca

   Ja, det kan man helt sikkert godt. Men kan ikke sige dig hvordan, uden at skulle i gang med at designe ny opskrift. Så du må prøve dig frem – eller evt. Google. Jeg ved der findes mange små elefanter derude 🙂

   Kh. Louise

 6. Selma says:

  Hej Louise.

  Er nybegynder, men har allerede hæklet 2 suttesnore og en kugleranke til min lille datter som gerne skulle komme i maj 🙂 og de er blevet så fine. Tak fordi din blog er så nem at gå til, du er virkelig dygtig.

  Jeg tænker at det kunne være dejligt, hvis du havde mulighed for at ligge hele opskriften på din blog, da jeg skal hoppe frem og tilbage mellem to blogs for at se opskriften… Desuden gør du bare tingene lidt nemmere at forstå! …. Tak 🙂

  • Louise says:

   Hej Selma

   Tusind tak for dine søde ord – og tillykke med familieforøgelsen 🙂

   Jeg kan desværre ikke lægge opskriften på min blog, da den ikke er min, og jeg derfor ikke har rettighederne til den. Så du må hoppe lidt endnu 😉

   Kh. Louise

 7. Anna says:

  Ville bare lige dele 🙂 første dyr fra min hånd, ellers har det stået på tøj indtil nu..
  Tak for inspiration 🙂

 8. Birgitte Kolle says:

  Hej. Super fine ting. Jeg er ved st lærer at hækle. Meen har ik helt styr på alle maskerne. Kunne det tænkes at der kom en begynder guide til de forskellige masker.

  Vh Birgitte

  • Charlotte says:

   Super flot elefant. Må jeg lave den til skadestue bamser? Den bliver doneret til skadestuer så kan børn få den.

 9. Manja says:

  Hurraa. Min elefant er blevet færdig, det tog mig 3 dage. Jeg kom til at lave kroppen i halvstangmasker, så det er ikke så tæt hæklet. Jeg har lavet den lidt utraditionelt med forskellige farver og syet sammen i hvidt garn. Tak for hjælp til opskrift.

 10. Cecilie says:

  Kan man godt bare sye den sammen med rundsting hele vejen rundt? Synes det andet ser noget svært ud 🙂

 11. Anita says:

  Hei, Jeg ble så glad da jeg så denne, den er “helt lik” en elefant min far (som nå er 70) hadde som lite barn. Hans var sydd i stoffrester. Første gang jeg er innom din blogg, du lager svært mye vakkert, og at du deler alle dine oppskrifter er veldig generøst av deg.

  Klem Anita

 12. Joy says:

  Jeg er helt vild med bodil elefanten, men jeg er gået totalt i stå og har pillet op flere gange da jeg ikke er tilfreds. Jeg er ikke sikker på jeg forstår “2 fm i første l”
  Er det en udtagning af masker eller? Er rimelig ny i det med hækleri.

 13. Michelle says:

  SÅ sød elefant:) jeg er nybegynder, så det kan godt være det er lidt et dumt spørgsmål, men er det garn str. 4/8 eller 8/8 du bruger?
  Vh Michelle 🙂

 14. Mai says:

  Hej Louise 🙂
  Jeg er helt vild din elefant, men at hækle er meget nyt for mig og jeg har ikke helt lært at hækle efter opskrift endnu. Jeg har dog lige hæklet en vellykket blæksprutte efter en video på nettet, som lærte mig en hel masse. Så hvis du skulle lave elefanten igen, kunne det være mega fedt hvis du ville filme det. Videoen jeg fandt på youtube var blevet set mere end 20.000 gange 🙂 måske det var noget for dig.
  Vh Mai

 15. Emily says:

  Hej,
  Den er simpelthen så fin. Hvis man hækler i dobbeltgarn, bliver den så dobbelt så stor, eller blot en smule større? 🙂

 16. Anne says:

  Hej.

  Din elefant er fantastisk. Jeg hækler trøstedyr til børn på hospitaler. Må jeg lave og donerer nogle elefanter?

  Mvh Anne

Skriv et svar