STØRRELSE
Den færdige udgave er 40 cm høj og 32 cm bred, ekskl. strop.
HVAD SKAL JEG BRUGE
Bomuldsgarn, som gerne er lidt tykkere/fastere i strukturen. Fx DROPS Paris.
Hæklenål str. 3.5 og str. 4.0
4 knapper
HVAD SKAL JEG KUNNE
Luftmaske (lm)
Fastmaske (fm)
Stangmaske (stm)
Kædemaske (km)
OPSKRIFT
OBS! Læs før du hækler!
Når du læser mønsterdiagrammet vil hvert farvet tern indikere et ”hul” i hæklestrukturen. Dette ”hul” laver du på følgende måde: *1 lm, spring 1 m over, 1 stm*.
En lm-bue tæller også som en maske. Dvs. hvis du skal hækle 3 stm og du skal hækle hen over en lm-bue, så hækler du 1 stm i m lige før lm-buen, 1 stm rundt om selve lm-buen og 1 stm i m lige efter lm-buen.
I denne opskrift er det desuden vigtigt, at du støtter dig til billederne. Dette fordi der ikke kan angives præcise mål, da opskriften er meget afhængig af din hæklefasthed.
BUND
I nettets bund-farve og med hæklenål str. 4.0, slå 65 lm op.
1. i 2. m fra nålen, hækl 1 fm og herefter fm i alle m hele vejen hen.
2. uden at vende arbejdet, hækl herfra videre rundt om snoren, således at du hækler fm på den anden side af luftmaskerne. På den måde bliver dit arbejde lidt mere til en ”rund pølse”, fremfor en firkantet række. Vend stadig ikke arbejdet.
3. ved starten af en ny omgang lav 1 km i første m, herefter 1 lm og hækl så fm hele vejen rundt igen, startende med en fm i masken efter den, hvor du lige lavede en km.
4. fortsæt med pkt. 3 indtil din bund har den højde du vil have.
SELVE NETTET
Når du har nået den højde du vil have på bunden, skal du nu til at hækle selve nettet i stangmasker.
1. fæstn garnet i netfarven på vrangsiden af nettet med 1 km i begyndelsen af din omgang (dvs. i den side, hvor du indtil nu har lavet 1 km + 1 lm).
2. lav 3 lm og hækl så stm hele vejen rundt.
3. ved omgangens ende laver du 1 km i den øverste af de 3 lm fra sidste omgang, herefter 3 lm og fortsæt så med pkt. 2.
4. inden du går i gang med mønsteret, vend da dit arbejde på vrangen, så du får retsiden udad, med de lodrette stangmasker, frem for det lidt muslinge-agtige mønster på vrangsiden.
MØNSTER
Jeg har valgt IKKE at skrive mønsteret ned, men i stedet angive i diagram. For hvert farvet tern skal du hækle *-* som angivet i ”OBS! Læs før du hækler” afsnittet ovenfor.
Det er op til dig at tilpasse diagrammet midt på dit net. I mit tilfælde havde jeg 63 masker (på den ene side af nettet) og jeg besluttede at jeg ville have 36 rækker med stangmasker i nettets farve. Du kan selvfølgelig indsætte diagrammet som du vil på dit net.
Da man hækler rundt på nettet kommer stangmaskerne til at forskyde sig lidt i et skråt mønster, i modsætning til når man hækler rækker frem og tilbage, hvor stangmaskerne står lige over hinanden. Derfor bliver skriften lidt ’skråskrift’-agtig. Jeg valgte derfor at starte mønsteret 14 masker inde (med bunden af N’et), så der kun var 9 masker i den anden ende (efter bunden af G’et). Men igen, det kan du også gøre som du vil 🙂
Hækl selve nettet med nål str. 3.0 eller 3.5. Jeg valgte nål 3.5, dvs. 1 nål mindre end jeg hæklede med på bunden. Men, jeg kunne godt have valgt nål 3.0, uden at det ville have givet mig problemer.
TOPKANT & STROP
Når du har hæklet dit mønster, samt et par ekstra rækker med stangmasker, skal du nu hækle en topkant i fastmasker på dit net. Dette gøres med nål 4.0.
Når du når enden af omgangen, hvor du normalt hækler 1 km + 3 lm, hækler du nu i stedet 1 km + 1 lm. Herefter fortsætter du som på bunden, dvs. 1 km i første m, herefter 1 lm og hækl så fm hele vejen rundt igen, startende med en fm i masken efter den, hvor du lige lavede en km.
Når din kant er bred nok (jeg lavede 8 omgange), skal du nu hækle stroppen. Jeg valgte at min strop skulle være 16 masker bred. Dvs. jeg startede med at hækle til stroppen 8 masker før siden af nettet – samt 8 masker efter.
Hvis du gør som jeg skal du, når du har hæklet 8 masker forbi siden af nettet, vende dit arbejde med 1 lm og hækle 16 fm tilbage. Herefter vend med 1 lm og hækl 16 fm den anden vej, og så fremdeles.
LØKKER OG KNAPPER
Jeg kan ikke sige dig hvor mange rækker fm du skal hækle, for med stroppens dobbeltlukning er det desværre et målearbejde, som du selv er nødt til at gøre, da vi alle har forskellig hæklefasthed. Men her er lidt overordnede tips.
Når du har hæklet stroppen så lang at den kan nå den modsatte side, og bøjes lidt tilbage i den modsatte retning, er det en god idé at starte arbejdet med at hækle løkker og sy knapper på. På den måde kan du bedre måle hvor lang stroppen skal være i den lange ende.
Sy dine 4 knapper på – 1 på hver side af folden, og i begge ender, så de sidder symestrisk. Mål herefter af til dine løkker. Jeg anbefaler at hækle disse løkker i samme farve som stroppen, da de så bliver mere ”usynlige”, når du bruger nettet med længste strop.
Stik en hæklenål i str. 3.5 ind rundt om en løkke på selve stroppen og hækl det antal lm, der passer, så løkken kan nå rundt om din knap. Du kan lade løkken være som den er, eller du kan gøre som jeg og hækle fm tilbage i alle lm, for at give en lidt tykkere løkke. Herefter sys løkkens ender godt fast på stroppen.
Tip! Hvis du ikke har et andet nøgle garn i samme farve, som du kan hækle stropper af, så kan du tage garnenden fra den anden ende af det nøgle du er i gang med at bruge til stroppen.
Hækl den lange del af din strop færdig, mens de to løkker er fæstnet om knapperne, du lige har syet på. På den måde får du den mest præcise længde på din strop.
Et par cm inden din strop har nået den ønskede længde, kan du lave indtagninger (hækle 2 fm sm) i start og slutningen af dine rækker, for at give stroppen lidt bue i enderne.
Hvis alt dette lyder russisk, så prøv at kigge alle billederne igennem. De skulle gerne give en idé om princippet.
FINISH
Afslut med at hækle en kant i fastmasker og kontrastfarve med hæklenål 4.0 jævnt rundt langs kanten af nettets top og stroppen.
Afslut til allersidst med at hækle løkker for enden af stroppen. Disse løkker skal bruges fra begge sider af stroppen, afhængig af om du bruger den lange eller korte strop, så du skal hækle løkkerne ud fra kantmaskerne – og ikke fra selve stroppen. Derfor synes jeg også det er flot at disse løkker får samme farve som din kontrastkant.
God fornøjelse! 🙂
God fornøjelse! 🙂
Der er copyright på dette design. Læs mere om Garn Grammatiks Copyright.
Måske vil du også kunne lide disse opskrifter:
Sikke dog et fint net Louise…:-) Og tusind tak fordi du deler dine opskrifter på din fantastiske blog. Jeg har netop søgt efter en opskrift på et net eller det vil sige bare bunden/starten på et sådant. Har nemlig en ide i hovedet som jeg vil prøve af, men var ikke helt sikker på, hvordan bunden skulle laves, så den blev jævn og pæn.
Igen tusind tak – du er meget inspirerende…
Kærligst fra Helle
Hej Helle
Tusind mange tak. Jeg er rigtig glad for at kunne inspirere! 😀
Kh. Louise
Hej Louise,
Må jeg foreslå (fordi jeg selv er doven) at du laver alle bogstaver i alfabetet som diagram, så man nemt kan hækle f.eks. håndklæder med navn i 🙂
Tak for en fed blog 🙂
Malene @sysleriget
Hej Malene
Tak for roser! 🙂
Og ja – det var da en mega god idé! Den kunne godt snige sig lidt opad på min to do liste 😉
Kh. Louise